Dieta si nutritie

#intrebari dieta #diete de slabit #dieta #intrebari

3 intrebari la care sa raspunzi inainte de a incepe o dieta

Inca din Antichitate, oamenii erau preocupati sa formuleze o definitie a intreg conceptului de sanatate. Aceasta definitie s-a schimbat pe parcursul anilor in functie de credintele vremurilor si de evolutia in domeniul medical si tehnologic, al erei respective. Odata cu modificarile asupra definitiei sanatatii vin si schimbarile asupra noastra, ca indivizi, si asupra conditiei noastre fizice.

In zilele noastre majoritatea oamenilor sunt preocupati de felul in care arata, de sanatatea si de bunastarea lor. Tocmai de aceea ei apeleaza la diverse metode pentru a se mentine in forma si pentru a-si imbunatati calitatea vietii. Printre cele mai populare astfel de mecanisme sunt exercitiile fizice si o alimentatie cat mai sanatoasa si regulata. Totusi, poate o simpla dieta sa ne ofere un stil de viata sanatos? Sau e nevoie sa combinam asta cu sportul si un stil de viata cat mai echilibrat? inainte de a raspunde la aceste doua intrebari, e necesar sa analizati urmatoarele lucruri in legatura cu o dieta.

1. Este sustenabila?

Puteti sa va tineti de planul initial pentru o perioada indelungata de timp? Ce se intampla atunci cand dieta s-a terminat si obiectivul este atins? Nutritia este un factor important al vietii, iar o alimentatie sanatoasa si echilibrata trebuie sa faca parte din viata noastra in mod constant. Daca o dieta este prea restrictiva, in momentul in care va realuati obiceiurile alimentare este posibil sa va ingrasati din nou. Un obiectiv pe termen lung si o dieta sustenabila sunt cele mai bune arme impotriva kilogramelor in plus.

2. Este sanatoasa?

Diferite diete functioneaza pentru diferiti oameni. Nu e nevoie sa urmati o anumita dieta doar pentru ca la prieteni sau cunoscuti a functionat de minune. Cel mai important e ca dieta sa fie echilibrata si sa nu va dauneze grav sanatatii. O recomandare de luat in calcul e discutia cu un nutritionist inainte de inceperea oricarui plan alimentar menit sa va ajute sa slabiti.

3. Va ofera suficiente kilocalorii?

Consumul mediu de kilocalorii pentru un adult cu un grad mediu de activitate zilnica este de 2.500 kcal pentru barbati, respectiv 2.000 kcal pentru femei. Totusi, daca scopul dumneavoastra este acela de a scapa de kilogramele in plus, atunci aportul de kilocalorii ar trebui redus cu pana la 500 kcal zilnice.

Exista si aici exceptii, in functie de conditia medicala sau de activitatea zilnica. Daca faceti sport, pentru un plus de energie e nevoie de un aport mai mare de proteine si grasimi.

Scopul nu este acela de a va infometa pentru a slabi, ci de a da jos kilogramele in plus, intr-un mod sanatos si sustenabil. Recomandarea noastra este sa consultati un specialist in nutritie inainte de inceperea oricarei diete. Nu in ultimul rand, stilul de viata sanatos este dat si de miscarea pe care o faceti saptamanal, nu doar de o alimentatie corecta si regulata. Pe langa beneficiile fizice, sportul si un stil de viata echilibrat sunt extrem de importante si pentru sanatatea si bunastarea psihica.

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare