O sa fiti surprinsi de faptul ca mancarurile semipreparate nu se rezuma doar la cartofii prajiti congelati, cascavalul pane sau burgerii de la restaurant. Pana si diferite tipuri de paine pot fi considerate gata preparate si nesanatoase. Nutritionistii ne incurajeaza sa evitam urmatoarele tipuri de alimente procesate:
1. Margarina
Margarina este un produs folosit de zeci de ani, fie ca un component esential in diferite mancaruri, fie independent - dimineata cu paine si gem de exemplu. Totusi, nutritionistii ne recomanda sa evitam acest produs - nu in totalitate, dar ei ne incurajeaza sa-l consumam destul de rar. Margarina este un aliment procesat in exces care duce la probleme cu greutatea, colesterol ridicat, tensiune arteriala si multe alte afectiuni cardio-vasculare.
Cateva lingurite pe saptamana sau intr-o dimineata la micul dejun, cu gem sau marmelada este in regula de consumat.
2. Unt de arahide fara grasimi
Unele alimente contin mai multe grasimi in mod normal, iar componenta lor ar trebui pastrata ca atare. Untul de arahide, de exemplu, este un astfel de produs. Un secret impartasit de nutritionisti este faptul ca untul de arahide normal, ca si cel cu un continut scazut de grasimi, au aproximativ acelasi numar de calorii.
Cu toate acestea, grasimile naturale din untul de arahide sunt estompate de zaharuri si un continut ridicat de amidon, astfel aparand varianta cu mai putine grasimi. Totusi, pentru ca nu putem renunta la acest aliment delicios, cum reusim sa ne dam seama care produs este mai bun? Raspunsul e simplu: un unt de arahide autentic ar trebui sa contina doar arahide prajite si poate putina sare.
3. Dressing de salata
La fel cum untul de arahide are diferite variatii nesanatoase, si sosurile de salate sunt la fel. Orice dressing de salata, la plic sau la sticla, contine de obicei multe grasimi, adaos de zahar, sodiu si conservanti. E important sa verificati mereu eticheta, nu doar pentru compusii unui produs, dar si pentru lista de ingrediente din care este facut. Cea mai indicata varianta ar fi sa va preparati sosuri sanatoase si gustoase pentru salate chiar acasa.
Consumul excesiv de mancare si alimente gata preparate este asociat cu inflamatiile cronice. Aceasta stare poate duce la un risc crescut de boli, care duc pana la cancer si obezitate. Tocmai de aceea nutritionistii ne recomanda sa evitam diverse tipuri de preparate, cum ar fi cele prezentate mai sus, sau sa gasim solutii alternative si sanatoase pentru consum.