Dieta si nutritie

#dieta keto #dieta #slabire

10 mituri referitoare la dieta Ketogenica

Suntem mereu in cautarea unei diete magice care sa ne ajute sa atingem greutatea mult visata si astfel putem cadea in capcana dietelor la moda. Una dintre acestea este dieta Ketogenica. Odata cu laudele la adresa ei au aparut si criticile, iar pentru a sti ce este mit si ce este realitate cand vine vorba despre dieta Keto, ne vin in ajutor specialistii.

Cum functioneaza dieta Keto

Dieta Keto este de fapt o strategie alimentara drastica si are ca scop modificarea metabolismului energetic. Aceasta modificare are loc deoarece nu mai consumam carbohidrati, iar organismul sa inceapa sa foloseasca grasimile pentru a produce energie.

Ce este mit si ce este realitate despre dieta Keto ne explica nutritionistul Carmen Ruiz, presedintele Asociatiei Mexicane de Nutritie.

1. Este pentru toata lumea – MIT!

Fiind un regim drastic, nutritionistul ne avertizeaza ca dieta Keto nu este un plan de alimentatie pentru toata lumea. In majoritatea cazurilor dieta Keto este folosita de sportivi sau de pacientii cu boli grave.

Ca sa stim daca suntem candidati pentru acest plan alimentar, trebuie sa apelam la un specialist cu experienta, pentru a ne asigura ca acesta va functiona. Totodata, acest regim nu poate fi urmat pentru perioade indelungate, deoarece poate avea consecinte grave asupra organismului.

2. Este o dieta – MIT!

Desi se numeste „dieta Keto”, aceasta nu este o dieta in adevaratul sens al cuvantului, ci un plan de alimentatie specific si, chiar daca te ajuta sa scazi repede in greutate, te si deshidrateaza. Supravegherea si recomandarile unui nutritionist sunt cu atat mai importante, pentru ca doar el va putea recomanda bauturi speciale pentru a contracara deshidratarea.

Nu uita! Este o strategie alimentara de pierdere in greutate drastica si agresiva.

3. Are consecinte – ADEVAR!

Daca te „califici” pentru acest regim, trebuie sa ai alaturi un nutritionist bun si il urmezi pentru putin timp. Doar asa nu vei avea motive sa iti faci griji in privinta repercursiunilor asupra sanatatii tale. In schimb, daca nu tii cont de indrumarile corecte, iti poti pune sanatatea in pericol.

4. Dauneaza sanatatii cardiovasculare – ADEVAR!

Dieta Keto se tine sub supravegherea unui specialist tocmai pentru a evita efectele adverse. Consumul de grasimi poate dauna sistemului cardiovascular daca nu este facut corect si daca nu are cine sa iti recomande sa asociezi grasimile animale cu grasimi vegetale cum ar fi spanacul sau migdalele.

5. Este neplacut de urmat – MIT!

Carmen Ruiz spune ca unul dintre lucrurile cele mai importante cand urmezi o dieta este sa te bucuri de ea, sa iti placa planul alimentar facut, iar aceasta teorie este valabila si pentru dieta Keto. Astfel, chiar si daca vei opta vreodata pentru dieta cu shake-uri la micul dejun si cina, pentru a o face mai placuta, adauga migdale si spanac.

6. Te umfla/baloneaza – MIT!

Multa lume spune ca acest regim te umfla si te constipa, dar nu este asa. Un plan alimentar bine facut nu iti va face rau atata timp cat consumi alimentele de care corpul tau are nevoie.

7. Este urmata de efect YO-YO – MIT!

Nutritionista ne spune ca atata timp cat regimul a fost urmat corect, nu ai avea de ce sa recastigi kilogramele pierdute. Acest plan de alimentatie se foloseste uneori la inceputul tratamentului pentru persoanele supraponderale.

Un secret pe care il impartaseste Carmen Ruiz este ca, indiferent de dieta sau regimul alimentar urmat, trebuie sa ne amintim ca echilibrul este cheia. Carbohidratii nu sunt rai, din contra, ne ajuta organismul sa fie sanatos, dar trebuie consumati cu moderatie.

8. Se tine cu alimente care fac grasimea sa dispara – MIT!

Adevarul este ca nu exista un aliment care sa te faca sa pierzi in greutate ca prin magie. Totul tine de felul in care le combini si de cantitatile pe care le ingerezi. Si, desigur, sa fii constanta.

9. Nu este nevoie de miscare – MIT!

Un alt mare mit referitor la dieta Keto este ca nu poti face exercitii fizice. Nutritionistul ne spune contrariul: singura modalitate sigura de ardere a depozitelor de grasime si a caloriilor o constituie exercitiile fizice. Este posibil sa fii nevoita sa optezi pentru plimbari la pas sau exercitii cu impact mic, dar trebuie neaparat sa faci miscare.

10. Presupune gustari intre mese – MIT!

In realitate, gustarile dintre mese fac parte dintr-o alta strategie de pierdere in greutate. Acestea sunt recomandate doar pentru anumite persoane: supraponderali, sportivi sau persoane cu antecedente cardiovasculare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare