Dieta si nutritie

#sarbatori #craciun #alimentatie #sarmale

10 alimente de sarbatori pe care trebuie sa le mananci cu masura

Chiar daca de obicei sarbatorile de iarna sunt momentul in care toata lumea mananca foarte mult si de obicei destul de variat, este totusi recomandat sa te abtii de la anumite alimente daca tii la silueta, dar mai ales la sanatatea ta.


Iata 10 alimente pe care ar trebui sa le eviti sau macar sa le mananci cu masura de sarbatori.


Friptura de porc


100 de grame de friptura de porc are aproape 300 de calorii si mai bine de 10 grame de grasime. Incearca sa eviti sa mananci friptura de porc sau, daca nu te poti abtine, ar fi bine ca macar sa alegi doar carne macra, lipsita de grasimi.  De asemenea, opteaza pentru portii mici si indreapta-te macar catre o garnitura  din legume fierte, fara adaos de unt sau alte sosuri.


Sarmale


100 de grame de carne tocata de porc sau vita are aproximativ 315 calorii, ceea ce inseamna ca o portie de 3 sarmale se va depune si observa  imediat. Daca incerci sa slabesti, ar fi mai bine sa te abtii de la sarmale sau sa optezi pentru unele facute din soia sau ciuperci si sa le eviti pe cele din carne.


In plus, sarmalele iti maresc foarte mult colesterolul, motiv pentru care sunt contraindicate mai ales persoanelor care au probleme cu inima si circulatia sanguina.


slanina


100 de grame de slanina are peste 500 de calorii, ceea ce inseamna ca atat dieta ta va avea de suferit, cat si nivelul colesterolului. Desi slanina este nelipsita de pe mesele romanilor de Craciun, incearca totusi sa o consumi in cantitati foarte mici, doar cat sa iti faci o pofta.


Caltabosi


Caltabosii sunt un alt aliment care este foarte gras si bogat in calorii. 100 de grame de caltabosi are 310 calorii. Cateva felii la  o masa sunt mai mult decat suficiente, insa mai mult de atat nu iti vor prii si se vor vedea imediat la silueta.


Chiftele


Ca si in cazul sarmalelor, mai mult de 5  chiftele vor fi vizibile rapid daca organismul tau asimileaza rapid grasimile.Incearca sa reduci consumul de chiftele si sa gusti doar pentru a-ti potoli poftele.


Carnati


Carnatii, in functie de modul in care sunt preparati au intre 250 si 450 de calorii, ceea ce inseamna oricum foarte mult. Desi se spune ca un Craciun fara carnati nu este sarbatoare, ar fi totusi  recomandat sa limitezi cantitatea atunci cand vine vorba de aceste produse grase.


jumari


Jumarile sunt, din pacate, mai rele chiar si decat slanina deorece acestea sunt, pe deasupra si prajite.  100 de grame de jumari au peste 800 de calorii, iar partea grava este ca o astfel de cantitate se consuma de obicei la o singura masa, fara sa iti dai seama ca ai mancat prea mult.


lebar


Lebarul este probabil cel mai putin nociv produs de pe masa de Craciun, insa acest lucru nu inseamna ca el poate fi mancat fara limita. 100 de grame de lebar are 175 de calorii, ceea ce inseamna ca il poti manca in cantitati mai mari decat pe restul alimentelor.


placinta cu branza


Desi este delicioasa si este o sursa buna de calciu, o felie de placinta de branza are peste 700 de calorii si 29 de grame de grasimi. Ar fi bine sa inlocuiesti placinta cu niste fructe – in acest fel vei fi mai castigat si iti vei mentine silueta.


Mere caramelizate


Un mar caramelizat are aproximativ 320 de calorii si 16 grame de grasime. Chiar daca arata apetisant atunci cand il vezi in casutele mici de lemn din diverse parcuri, nu te gandi ca este doar un mar putin mai dulce.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare