Boli

#virusul west nile #tantari #encefalita #infectie #meningita

Virusul West Nile

Peste 10 romani declarati oficial au fost infestati cu virusul West Nile , dintre care doua persoane din Bucuresti si Constanta au murit. Infectarea cu virusul west nile se transmite la om prin intermediul tantarilor, iar simptomele sunt similare unei viroze: febra, dureri mari de cap, varsaturi, dureri musculare.
 
Virusul West Nile este comun tarilor din Africa, Asia Centrala si de Vest, insa in ultimii ani, din cauza incalzirii globale, repartitia geografica a bolilor transmise de tantari a crescut. Iata raspunsul la cele mai frecvente intrebari legate de virusul West Nile:

 

Cum se transmite virusul West Nile?

 

Virusul West Nile se transmite la oameni prin ciupitura unui tantar infectat. Tantarii sunt la radul lor infestati, in timp ce se hranesc cu sangele pasarilor purtatoare ale virusului. Ei pot transmite virusul West Nile la oameni si cabaline in timp ce le inteapa pentru a se hrani cu sangele lor.

Studii recente au confirmat transmiterea virusului prin transfuzie sangvina si transplantarea organelor. Acest fapt confirma de asemenea ca o femeie insarcinata poate transmite virusul fatului din pantec sau prin intermediul laptelui maternal.

 

Ce specii de pasari pot transmite virusul West Nile?

 

In America de Nord, s-au descoperit mai mult de 150 de specii de pasari infestate cu virusul West Nile. Anumite specii nu prezinta niciun semn evident de contaminare, chiar daca au fost infectate. Altele, precum ciorile, gaitele si corbii sunt contaminati intr-un numar foarte mare si pot muri.

Astfel, daca descoperiti pasari moarte este recomandat sa va adresati autoritatilor locale de sanatate publica. Nu s-a dovedit pana in prezent riscul contaminarii virusului in cazul atingerii pasarii moarte infectate. Totusi, este bine sa se evite contactul direct si sa se utilizeze manusi de protectie.

 

Care sunt simptomele infectiei cu virusul West Nile?

 

Simptomele infectiei se pot manifesta intre 3 si 15 zile dupa intepatura de tantar purtator al virusului West Nile. In foarte multe cazuri, persoanele infectate nu prezinta niciun simptom, insa pot suferi si manifestari similare unei gripe: febra, dureri de cap, dureri musculare, greata si varsaturi. Exista si paceinti care pot prezenta eruptii cutanate sau umflarea ganglionilor limfatici.

Infectia cu virusul West Nile poate afecta orice persoana, insa batranii, tinerii si bolnavii imunodeficienti pot fi grav afectati de aceasta infectie. In momentul in care starea de sanatate se agraveaza, infectia cu virusul West Nile poate afecta creierul (encefalita) si membranele care il acopera, la fel ca si pe cele care protejeaza maduva spinarii (meningita).

In aceasta situatie, infectia cu virusul West Nile se poate manifesta prin dureri de cap intense, febra foarte mare, senzatia de intepenire a cefei (respectiv gatul), varsaturi, stari de confuzie, slabiciune musculara. Daca starea bolnavului se agraveaza, acesta poate intra in coma si in unele cazuri poate duce la deces.

 

Exista consecinte pe termen lung in urma imbolnavirii?

 

Inca nu se cunosc consecintele pe termen lung ale infectiei cu virusul West Nile. Studii efectuate pana la acest moment releva faptul ca anumite persoane se pot reface complet, fara sa mai apara complicatii. Insa, exista si situatii in care persoana infectata sufera de diverse probleme de sanatate pe o perioada foarte lunga de timp: dureri de cap, depresie, probleme de concentrare sau pierderea memoriei.

 

Care este tratamentul impotriva virusului West Nile?

 

Pana in acest moment nu a fost descoperit niciun vaccin impotriva acestui virus si niciun alt tratament, nicaieri in lume. Totusi, un numar mare de simptome si complicatii pot fi tratate cu ajutorul altor medicamente.
Se pare ca persoanele afectate de aceasta infectie dobandesc imunitate la acest virus, care ar trebui sa ii protejeze pentru tot restul vietii.

 

Cum se poate preveni infectia cu virusul West Nile?


Adoptand masuri de protectie eficiente, orice persoana poate lupta cu virusul West Nile. In primul rand, autoritatile de sanatate publica locala au datoria de a utiliza insecticide pentru a limita inmultirea de tantari dintr-o anumita regiune.

De asemenea, oamenii ar trebui sa adopte cateva masuri de precautie care sa ii protejeze de intepaturile de tantari. Astfel, este recomandat sa se evite plimbarile in zori sau la caderea serii, deoarece sunt considerate perioadele de activitate cele mai intense ale tantarilor.

Atunci cand iesi afara este indicat sa porti haine cu maneca lunga sau pantaloni lungi si sa optezi pentru haine in culori deschise.

Daca vrei sa utilizezi un insectifug, este recomandat sa citesti foarte bine eticheta produsului si sa urmezi intocmai instructiunile de folosire. Iata ce ingrediente ar trebui sa contina un repelent pentru tantari:

  • p-menthane-3,8-diol: asigura o protectie impotriva tantarilor pe o perioada de doua ore. Acest produs poate fi aplicat de doua ori pe zi, insa nu este indicat in cazul copiilor mai mici de trei ani;
  • ulei de soia: produsele care contin ulei de soia asigura o protectie impotriva tantarilor pe o perioada care variaza intre o ora si trei ore si jumatate;
  • citronela si lavanda: asigura o protectie pe o perioada cuprinsa intre 30 de minute si doua ore, insa nu trebuie utilizata in cazul copiilor de pana in doi ani.



 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare