Boli

#diabet #boala #alimentatie

Viata cu diabet in Romania

Romania se afla in coada  Europei in ceea ce priveste nevoile pentru diabetici. Criza financiara influenteaza alimentatia persoanelor cu diabet, iar aproximativ 70% dintre persoanele cu diabet din Romania au certificate de handicap.

Bolnavi cu diabet, medici, farmacisti si reprezentanti ai companiilor farmaceutice si asociatiilor de pacienti au participat sambata, 6 noiembrie, la evenimentul de informare "Viata cu Diabet". Evenimentul marcheaza una din cele mai importante campanii mondiale de constientizare a diabetului zaharat, " Ziua Mondiala a Diabetului ", derulata in fiecare an in luna noiembrie.

Evenimentul a fost organizat de Houston NPA si Asociatia Diabeticilor din Romania in Amfiteatrul Spitalului pentru Copii "M.S. Curie". Potrivit datelor furnizate in cadrul evenimentului "Viata cu Diabet" de catre reprezentantii Casei de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti,  in 2009 aproximativ 62.000 de bolnavi din Bucuresti erau inscrisi in Programul National de Diabet.

"Numarul de medicamente pentru diabet aprobate de CASMB a ajuns in 2010 la 215 produse in crestere cu circa 20 de medicamente fata de 2009. Persoanele cu diabet beneficiaza de 100 de teste pentru trei luni", a precizat directorul executiv CASMB, dr.Ana Maria Nitulescu. De asemenea, dr.Nitulescu a aratat ca in ultimii trei ani a crescut gradul de acces la Programul National de Diabet, medicamentele si materialele pentru tratamentul diabetului fiind eliberate si in farmaciile cu circuit deschis, iar numarul pacientilor monitorizati a crescut.

Conf.dr. Ioan Andrei Veresiu a propus crearea unui ghid al drepturilor pacientilor cu diabet impreuna cu Asociatia Diabeticilor din Romania, sanatate a Municipiului Bucuresti, Directiei de Sanatate Publica si companiile farmaceutice.

 

Diabetul, handicap in Romania
 

"Plecand de la ideea ca diabetul poate duce la anumite handicapuri, nu trebuie sa se accepte ca diabetul in sine este un handicap. Pentru a scapa de eticheta de handicap oamenii din afara s-au luptat ani de zile sa nu fie discriminati, sa nu li se interzica sa practice o meserie sau sa primeasca un salariul mai mic. La noi s-a mers impotriva curentului, am acceptat sa ni se spuna ca suntem handicati pentru a beneficia de gratuitati pe mijloacele de transport sau pentru un telefon gratuit", a precizat conf.dr.Veresiu.

Acesta a apreciat ca aproximativ 70% dintre persoanele cu diabet din Romania au certificate de handicap, cu toate ca multora "nu le convine sa fie considerati nici moral, nici legal" persoane cu handicap . Dr. Mihaela Ionescu , medic primar diabetolog in cadrul Institutului de Diabet, Nutriiie si Boli Metabolice "Prof.Dr. N.C.Paulescu", a aratat ca un specialist  diabetolog ajunge sa trateze zilnic intre 20 si 30 de pacienti, cu atat mai mult cu cat in Bucuresti vin sa se trateze si bolnavii de diabet din alte judete unde nu exista specialisti, cum ar fi de exemplu  Giurgiu, Calarasi, Ialomita si Teleorman.

Dr. Ionescu a adaugat ca Romania se afla la coada Europei in ceea ce priveste nevoile pentru diabetici, cu toate ca pacientii romani dispun de toate produsele farmaceutice si medicamente folosite in tratamentul diabetului. Aceasta a propus ca in fiecare din unitatile specializate in tratarea diabetului sa existe dieteticieni si cardiologi care sa colaboreze interdisciplinar cu diabetologii, iar progresele pacientilor sa fie verificate, pe intreaga durata a tratamentului, cu ajutorul unor fotografii realizate la fiecare consult.

 

Alimentatia, factor de risc



Alimentatia pacientului cu diabet a fost dezbatuta de pacienti impreuna cu dr. Anca Colda, diabetolog in cadrul Ambulatoriului de specialitate Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof.Dr. N.C.Paulescu".

"Criza financiara influenteaza alimentatia atat la persoanele cu diabet cat si la cele fara diabet. Cantitatea prea mare de produse de panificatie, cele mai ieftine de calitate indoielnica, de cartofi, leguminoase uscate poate duce la cresterea glicemiei la persoanele cu diabet, daca nu se respectra portiile", a explicat dr.Colda.

Comparativ cu dieta mediteraneana si cea latino-americana, unde se pune un accent deosebit pe cereale, legume, fructe, lactate si mai putin pe carne si pe dulciuri, mesele romanilor contin cu precadere carne de porc, mezeluri, carnati, lactate si paine. De asemenea populatia din zonele amintite practica zilnic activitati sportive, in timp ce in programul obisnuit al romanului nu exista astfel de preocupari.

"Mezelurile si carnatii contin amidon, zahar si grasimi saturate , produsele fainoase contin amidon, iar dulciurile pentru diabetici fructoza si grasimi vegetale, fiind foarte important ca persoanele cu diabet sa citeasca eticheta inainte de a le consuma. Si fructele pot pune probleme, mai ales cele de toamna, precum struguri, prune si pere dulci",  a explicat dr.Colda.

 

Diabetul, boala ereditara



La randul sau, dr. Cristian Gaju, Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof.Dr. N.C.Paulescu", a aratat ca diabetul este de circa 50 de ori mai frecvent la rudele de grad 1 decat in populatia generala.

"Riscul de aparitie a diabetului zaharat de tip II pe parcursul vietii este de 0,4% la populatia generala si de 6% pentru rudele de gradul. Riscul de apartie este de 50% in cazul gemenilor identici, iar ereditatea in DZ tip 2 este mult mai puternica decat in DZ tip 1. Riscul este maxim la fratti copiilor afectati, urmat de parinti si copii", a precizat dr.Gaju.

In ceea ce priveste bolile asociate, dr. Daniela Ocrain, medic specialist oftalmolog in cadrul Institutului de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice "Prof.Dr. N.C.Paulescu", a aratat ca diabetul zaharat reprezinta principala cauza sistemica de orbire in randul populatiei de varsta activa din tarile civilizate.

"Retinopatia diabetica este o afectiune redutabila, dar tratabila, o boala evolutiva, dependenta de echilibrul metabolic si hemodinamic. Afectiunea necesita controale oftalmologice repetate", a mai spus dr.Ocrain. Neuropatia, arteriopatia si infectiile provoaca o alta afectiune des intalnita la pacienti, respectiv piciorul diabetic.

"Diverse medicamente sunt folosite pentru tratamentul acestor tulburari, pacientii pot obtine acestea de la medicul lor de specialitate. Pacientii trebuie sa invete sa isi ingrijeasca picioarele, sa isi taie cu grija unghiile si sa nu poarte pantofi care sa stranga piciorul. Important de retinut este ca orice mica modificare a piciorului trebuie aratata imediat medicului de specialitate pentru a stabili daca este cu adevarat nesemnificatica sau nu", potrivit dr. Lawrence Chukwudi Nwabudike, specialist in dermatologie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului