Boli

#glicemie #diabet #diabet zaharat #zahar #insulina

Testul de glicemie poate preveni diabetul

Diabetul este o boala care dureaza toata viata. Nediagnosticarea diabetului la timp, pentru o persoana cu risc de imbolnavire este o problema majora pentru starea sa de sanatatea. Din fericire, 9 din 10 cazuri de diabet de tip 2 pot fi prevenite, de aceea testul de glicemie este extrem de important.

Diabetul este descris de Organizatia Natiunilor Unite ca fiind o boala cronica, invalidizanta si costisitoare, in urma careia pot aparea grave complicatii pentru organism. Organismul nu poate produce suficienta insulina sau nu poate utiliza insulina pe care acesta o produce. Corpul are nevoie de insulina pentru a transforma zaharul din alimente in energie.

 

Statistici alarmante

 

Diabetul zaharat reprezinta cea mai frecventa boala endocrina, care ucide anual aproximativ 800.000 de oameni, fiind a cincea cauza de deces la nivel mondial. In Romania, potrivit statisticilor, peste 50 de mii de persoane sunt depistate anual cu aceasta maladie.

In acest sens, farmaciile Centrofarm demareaza o campanie timp de doua luni – ianuarie si februarie 2010 – prin care se ocupa de testarea gratuita a nivelului glicemiei si de consiliere de specialitate.

Cel mai simplu si mai indicat mod de a reduce riscurile de diabet este sa mancam sanatos, sa facem sport de cel putin trei ori pe saptamana si, nu in ultimul rand, sa ne monitorizam cu regularitate glicemia din sange. Sunt solutii la indemana pe care nimeni nu ar trebui sa le treaca cu vederea” a declarat Mirela Morosanu , director medical Centrofarm.

 

Ce este bine sa stii despre testul de glicemie

 

Un test de glicemie indica nivelul de glucoza din sange intr-un anumit moment al zilei. Glicemia variaza in fiecare zi sub influenta mai multor factori. Testul de glicemie iti ofera posibilitatea sa observi daca regimul alimentar pe care il urmezi, medicatia aferenta tratarii bolii si exercitiile fizice contribuie la mentinerea echilibrului glicemiei.
Testarea glicemiei este foarte importanta si pentru a te asigura de eficienta tratamentului pe care il urmezi la un moment dat. Cercetarile specialistilor au aratat ca un bun echilibru al glicemiei contribuie la reducerea riscurilor de afectiuni oculare si renale si a leziunilor nervoase susceptibile sa apara din cauza diabetului.

 

Cand este bine sa-ti faci testul de glicemie

 

Medicul care iti controleaza boala te va ajuta sa determini care este momentul potrivit pentru a-ti face testul. In general, se recomanda realizarea acestuia la ore diferite din zi:

  • Inainte de micul dejun (glicemie a jeun);
  • Dupa o ora jumatate dupa micul dejun (glicemie postprandiala);
  • Inainte de pranz;
  • Dupa o ora si jumatate dupa pranz;
  • Inainte de cina;
  • La o ora jumatate dupa cina;
  • Inainte de culcare.

 

Cum interpretezi rezultatele

 

Glicemia postprandiala corespunde glicemiei masurata la o ora sau doua dupa luarea mesei. Nivelul de glicemie se poate dubla dupa masa, daca nivelul glicemiei era normal inainte de a manca. Toate aceste rezultate trebuie comunicate medicul care te trateaza.

Obiective glicemice generale

  • Inainte de micul dejun: inferioara 1.26g/l
  • Inainte de luarea mesei: intre 0.80 si 1.30 g/l
  • Dupa luarea mesei: inferioara 1.80 g/l

 

Fie ca ai fost deja diagnosticat cu diabet, fie ca esti suspectat ca ai avea aceasta boala, este bine sa iti testezi glicemia dimineata si dupa doua ore din momentul in care ai inceput sa servesti masa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului