Boli

#canicula #caldura #insolatie #transpiratie

Riscurile provocate de caldura excesiva

Desi agreabila in vacanta de la mare, caldura poate provoca tulburari grave organismului. Persoanele in varsta, bolnavii care sufera de afectiuni cardiovasculare , respiratorii, neurologice sau renale, la fel ca si copiii si in special nou-nascutii sunt cei mai sensibili la caldura.

Temperaturile foarte ridicate imping corpul uman catre limitele sale. Intr-o perioada deosebit de calduroasa, corpul trebuie sa-si redubleze eforturile pentru a-si mentine temperatura normala. Majoritatea tulburarilor cauzate de caldura rezulta dintr-o supraexpunere sau o activitate fizica excesiva pentru varsta sau conditia fizica a persoanei in cauza.

O perioada de canicula consta in general intr-un numar de trei zile consecutive de caldura excesiva, perioada adesea caracterizata prin temperaturi foarte ridicate pe timpul noptii. caldura excesiva poate cauza grave maladii si uneori chiar decesul.

Iata cateva exemple de tulburari cauzate de temperaturile ridicate:

 

Crampele de caldura

 

Este vorba de contractii dureroase ale muschilor si abdomenului adesea insotite de o transpiratie abundenta. Pentru a indeparta crampele, este suficient sa te instalezi intr-un loc racoros si sa incepi sa-ti masezi usor muschii care te dor. De asemenea, este recomandat sa bei cu inghitituri mici jumatate de pahar de apa rece la fiecare 15 minute.

 

 

Epuizarea cauzata de caldura

 

Epuizarea cauzata de caldura se manifesta printr-o transpiratie abundenta, o piele palida si rece sau dimpotriva printr-o piele cu pete rosiatice. Puls slab, sincopa (pierdere de scurta durata a constientei), senzatie de greata si varsaturi, oboseala si dureri de cap sunt simptome care pot aparea in caz de epuizare cauzata de caldura. Temperatura corpului este normala, insa poate creste brusc.

Persoanele care sufera de aceasta tulburare trebuie obligatoriu sa mearga intr-un loc racoros, sa-si scoata hainele transpirate si sa imbrace altele curate, usor umezite in apa. Este recomandat sa se bea apa incet, jumatate de pahar la fiecare 15 minute. In cazul aparitiei varsaturilor, se impune anuntarea imediata a medicului.

 

Insolatia

 

Insolatia este o urgenta medicala destul de grava, uneori care poate duce la decesul persoanei daca nu se iau masurile potrivite. In aceasta situatie, temperatura interna a corpului este foarte ridicata (39,4 °C) comparativ cu temperatura normala a corpului care in general este de 37°C, iar pulsul este rapid si puternic.

Victima insolatiei poate suferi urmatoarele simptome: dureri de cap, oboseala, greata si varsaturi, stare de confuzie, ameteala, piele rosie, fierbinte si uscata (se observa absenta transpiratiei).

 

Stresul termic

 

Stresul cauzat de caldura sau stresul termic apare atunci cand conditiile meteorologice calde si umede, insotite de o activitate fizica sustinuta, impun un efort sistemului natural de racire al corpului care risca sa cedeze. Astfel, apar simptome pornind de la crampe si lesin pana la epuizare cauzata de caldura sau chiar la insolatie.

Factorii de mediu care influenteaza stresul termic sunt: temperatura aerului, gradul de umiditate, vantul si sursele de caldura, cum este de exemplu munca in soare sau langa obiecte care emana caldura.

 

Alte efecte nocive cauzate de caldura

 

Caldura poate de asemenea sa induca sau sa agraveze alte probleme de sanatate: bolile cardiace, in special hipertensiunea arteriala, bolile renale sau tulburarile mentale. Valurile de caldura pot compromite calitatea aerului si pot creste practic riscul de accident cardiac sau de stop respirator.

Asociat poluarii atmosferice, valul de caldura poate fi in special nefast pentru persoanele care sufera deja de afectiuni pulmonare cronice, cum sunt bronsita sau emfizemul pulmonar.

 

Recomandari pe timp de canicula

 

  • Bea cat mai multa apa si fractioneaza mesele, astfel incat sa nu mananci o data foarte mult;
  • Protejeaza-te de caldura adoptand o tinuta potrivita (purtarea unei palarii, a ochelarilor de soare, imbracaminte deschisa la culoare si cat mai aerisita);
  • Inchide geamurile si monteaza draperii sau jaluzele care sa nu lase aerul sa-ti incalzeasca locuinta;
  • Nu iesi afara intre orele critice de canicula (11.00 si 16.00).

 

Sursa foto : media.notrefamille.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului