Boli

#obezitate #obezitate morbida #grasime

Obezitatea morbida, risc major pentru sanatate

Obezitatea morbida este o afectiune grava, care pune in pericol sanatatea unui individ si scade speranta de viata. Diabetul, bolile de inima si respiratorii sau infertilitatea sunt afectiuni de care pot suferi persoanele cu obezitate morbida. Pe langa problemele medicale, obezii sufera si depresii puternice, cauzate de respingerea si discriminarea societatii.
 

Ce este obezitatea morbida
 

Obezitatea este o afectiune care rezulta din acumularea excesiva de grasime. Obezitatea devine morbida atunci cand afecteaza functionarea corecta a altor organe. De obicei duce la aparitia unor boli grave care pot duce chiar si la moarte.

Obezitatea este catalogata ca fiind morbida atunci cand indicele de masa corporala depaseste 40. Ca regula generala, obezitatea morbida este atunci cand greutatea corpului este cu 100 de kilograme mai mult decat greutatea ideala. Obezitatea morbida este o afectiune grava care trebuie tratata ca atare. Este o boala cronica, iar simptomele apar in in timp.
 

Cauzele obezitatii morbide
 

Consumul caloric. Cauzele obezitatii nu pot fi definate clar. Tranzitia unui individ de la o greutate normala la obezitate si apoi la obezitate morbida implica de cele mai multe ori un consum caloric mult mai ridicat decat rata de ardere a acestor calorii. Exista insa numeroase motive pentru consumul ridicat de calorii, de la cele genetice, pana la metabolismul fiecarui individ, pana la mediul din care face parte si comportamentul sau zilnic.

Factori genetici. Datele genetice ale fiecarui individ spun multe despre traiectoria sa in viata. Printre numeroasele afectiuni pe ca o persoana le poate mosteni de la predecesorii sai se numara si obezitatea. De asemenea, stilul de viata adoptat de o familie este transmis mai departe. Creierul induce astfel tendintele acestui stil de viata si apetitului alimentar.

Factorii de mediu. Stilul de viata modern, alert, cu o alimentatie dezechilibrata, si factorii genetici care predispun la obezitate pot fi critici pentru o persoana. In acest caz, controlul greutatii este mult mai dificil. Alimentele de tip fast food si sedentarismul sunt factori care predispun la obezitate.

Factori psihologici. Riscul de obezitate morbida este mai mare la persoanele care au probleme psihologice. Depresia, anxietarea, stresul, traumele si lipsa de incredere sunt factori care predispun la obezitate.

Afectiunile medicale. Bolile hormonale, tiroidiene sau depresia sunt afectiuni care duc la obezitate morbida. Si problemele emotionale si bolile mentale pot cauza obezitate. Administrarea de steroizi si antidepresive pot duce de asemenea la acumularea de kilograme.
 

Riscuri pentru sanatate
 

Obezitatea morbida creste riscul de moarte prematura si scurteaza speranta de viata. Pe langa afectiunile fizice pe care le declanseaza, obezitatea morbida are efecte si asupra psihicului. Unele dintre cele mai dureroase efecte ale obezitatii sunt suferinta emotionala si excluderea din societate. Societatea ii pune intr-o lumina negativa pe cei care au probleme cu greutatea.

Multe persoane nu inteleg cauzele si efectele obezitatii, iar ideile preconcepute duc la discriminarea persoanelor obeze care sunt excluse din cercul de prieteni, colegi de scoala sau serviciu. Persoanele obeze se simt respinse, au sentimente puternice de vinovatie si rusine si trec prin perioade acute de depresie.

Cresterea in greutate, fara a controla acest proces poate duce la o faza finala de obezitate. In acest stadiu, practic niciun tratament nu mai poate da rezultate. Efectele obezitatii, sociale, psihologice sau economice, sunt devastatoare pentru persoanele care sufera de aceasta afectiune.

De cele mai multe ori, obezitatea morbida duce si la alte afectiuni si complicatii. Impreuna, toate aceste afectiuni scad speranta de viata. Printre afectiunile medicale care rezulta din obezitatea morbida netratata se numara:

Diabetul. Persoanele obeze dezvolta o rezistenta la insulina, care regleaza nivelul de zahar din sange. In timp, cantitatile mari de zahar din sange duc la complicatii severe.

Afectiuni cardiace. Excesul de grasme din corp reduce capacitatea inimii de a functiona corect. Hipertensiunea, atacurile de cord si alte afectiuni cardiace sunt printre cele mai comune afectiuni cauzate de obezitatea morbida.

Osteoartrita. Este o afectiune in care cartilajul care protejeaza si inveleste suprafetele articulare se deterioreaza. Oasele se freaca unele de altele, ducand la lezarea tesutului si a osului. Persoanele obeze dezvolta astfel dureri mari, in special in zona genunghilor, soldurilor si a coloanei vertebrale.

Probleme respiratorii . Acumularile de grasime din zona mazilarului si a gatului cauzeaza obstructia intermitenta a circulatiei aerului. Problemele de respiratie apar in special in timpul noptii, in somn.

Arsuri stomacale . Din cauza masei mari de grasime, acizii din stomac pot ajunge in esofag. In acest caz, apar arsurile si indigestiile. In cazuri severe, persoanele obeze pot dezvolta si cancer de esofag.

Depresie. Persoanele cu grave probleme de greutate sunt intr-o competitie permanenta cu emotiile lor. Repetatele esecuri ale dietelor, dezaprobarea familiei si prietenilor, remarcile rautacioase ale necunoscutilor de pe strada au un impact major asupra persoanelor care sufera de obezitate. De cele mai multe ori sunt discriminati la locul de munca, nu se simt confortabil in locurile publice sau in mijloacele de transport in comun.

Infertilitate. Obezitatea duce de cele mai multe ori la schimbari hormonale , atat la barbati, cat si la femei. Astfel, cei care sufera de obezitate morbida au probleme de fertilitate.

Incontinenta urinara. Aceasta afectiune reprezinta pierdera involuntara de urina. In cazul persoanelor obeze, abdomenul mare si relaxarea muschilor pelvici, pot duce la slabirea valvei vezicii urinare. incontinenta urinara apare de fiecare data cand o persoana obeza tuseste, stranuta, rade sau face miscari bruste.
 

Tratamente pentru obezitatea morbida
 

Programul traditional de scadere in greutate se bazeaza pe o combinatie de exercitii si dieta. Urmarea cu rigurozitate a unui astfel de program necesita si  aprobarea si sprijinul din partea familiei si a prietenilor.

In cazul celor care sufera de obezitate morbida, operatiile chirugicale dau cel mai bun rezultat. In urma unei astfel de operatii, pacientul poate urma mult mai usor un regim alimentar si sportiv adecvat. Cei mai multi chirurgi le recomanda celor care apeleaza la operatii sa se gandeasca bine la implicatii si consecinte. Dupa o astfel de operatie, pacientul trebuie sa urmeze un regim alimentar drastic si sa isi schimbe modul de viata.

De asemenea, dietele trebuie urmata sub supravegherea unui medic specialist. Este indicat ca persoanele care sufera de obezitate morbida sa se prezinta la un medic nutritionist. Acesta va alcatui un regim alimentar personalizat. Tot nutritionistul va recomanda si momentul de incepere a unui program de exercitii.

Miscarea si exercitiile fizice sunt alti factori care ajuta la scaderea in greutate. Programul de miscare poate incepe gradat, de la simple plimbari pe jos, in apropierea locuintei, pana la programe mai complexe. Alergarile usoare sau mersul pe bicicleta sunt exercitii utile pentru scaderea in greutate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului