Boli

#sanatate #piele #cancer #melanom #alunite #cancer de piele

Melanom sau cancer de piele

Melanomul este o forma de cancer de piele si isi are originea in celulele pigmentare cunoscute sub numele de melanocite. Atunci cand aceste celulele cresc in mod necontrolat si invadeaza puternic tesuturile din jur apare cancerul de piele.

Vestea buna este ca, depistat in faza incipienta, cancerul de piele poate vindecat in aproximativ 90% dintre cazuri. Tocmai din acest motiv sunt recomandate vizitele periodice la medicul dermatolog.

Care sunt cauzele melanomului?

In general, cea mai frecventa cauza a aparitiei cancerului de piele este expunerea la soare ( radiatii ultraviolete ) intre orele de varf (10 – 16) si expunerea la altitudini inalte (de exemplu la munte).

O alta cauza a aparitiei melanomului este un sistem imunitar slabit sau  distrugerea AND-ului din melanocite din cauza expunerii la raze ultraviolete.

Si solarul reprezinta un risc major in aparitia melanomului, motiv pentru care medicii nu recomanda utilizarea acestuia. In urma unor studii de specialitate s-a descoperit faptul ca solarul emite atat raze UVA cat si raze UVB care maresc riscul de aparitie a cancerului de piele.

De asemenea, persoanele care au in familie cazuri de cancer de piele sunt predispuse la aceasta boala.

Care sunt simptomele melanomului?

Desi este greu de explicat in urma unei simple observatii, daca o persoana sufera de cancer de piele,  in principiu trebuie tras semnalul de alarma atunci cand alunitele incep sa isi schimbe forma, culoarea, diametrul sau inaltimea. Practic, orice modificare a alunitei trebuie sa ridice un semn de intrebare.

Totodata, mancarimile, durerile,  furnicaturile, arurile la nivelul alunitelor, inchiderea pielii fara expunere prealabila la soare sau bucatele mici care se rup, constituie posibile simptome de melanom.

Ce medic te poate ajuta?

In principiu, medicul la care trebuie sa apelezi este dermatologul, insa te poate ajuta si un medic de familie sau de medicina interna. Important este sa consulti un medic imediat ce remarci o schimbare , iar acesta, daca va fi nevoie, te va redirectiona catre personalul calificat.

Cum se realizeaza investigatiile?

Daca o persoana este suspecta de cancer de piele, acesteia i se recolteaza o mostra dintr-un tesut, iar apoi se examineaza la microscop. Daca rezultatul se dovedeste a fi negativ, atunci medicul anatomopatolog va masura invazia melanomului pentru a vedea cat de avansat este stadiul cancerului.

Totusi, peste 10% dintre melanoamele primare au fost depistate si la o analiza a suprafetei pielii.

Cum sa previi melanomul?

In primul rand evita expunerea la soare in orele de varf, iar atunci cand stai la soare, da-te cu creme care au un factor ridicat de protectie.

Autoexamineaza-ti lunar alunitele – orice modificare, oricat de mica, necesita o consultatie dermatologica.

Mergi de doua ori pe an la un dermatolog, doar pentru un control de rutina. Modificarile nu sunt intodeauna vizibile cu ochiul liber si astfel numai un medic le poate observa. Este de preferat sa mergi de fiecare data la acelasi medic.

Cum se trateaza melanomul

Melanomul depistat la timp se trateaza prin interventie chirurgicala pentru indepartarea alunitelor afectate. In cazul in care melanomul este intr-un stadiu incipient si nu a invadat tesuturile din jur, o astfel de interventie chirurgicala este de ajuns pentru indepartarea celulelor canceroase.

Totusi, daca melanomul este intr-un stadiu avansat, sansele ca el sa mai poata fi tratat sunt reduse si, mai mult decat atat,  el se poate extinde afectand oasele sau alte organe.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare