Boli

#expunerea la soare #soare #cancer de piele #alunite #melanom #arsuri solare

Expunerea la soare si cancerul de piele

Expunerile solare frecvente si pe o perioada mare de timp, care provoaca arsuri solare in special la persoanele cu piele alba, cresc considerabil riscul de cancer de piele. Cancerul de piele sau melanomul este in prezent considerat o problema majora de sanatate publica si este legat in mare masura de expunerile la soare.

In fiecare an sunt descoperite peste 2 milioane de cazuri noi dintre care 200.000 de melanoame maligne in intreaga lume, informeaza Programul Natiunilor Unite pentru Mediu, creat de ONU. Evolutia societatii a antrenat profunde modificari de comportament in ceea ce priveste bronzarea pielii. In prezent, pielea bronzata a detronat puternic pielea alba, considerata in trecut un simbol al frumusetii.

 

Frumusetea cere sacrificii

 

Specialistii in epidemiologie si biologie au adus dovezi clare in ceea ce priveste lipsa responsabilitatii in ceea ce priveste expunerea la soare, in special in perioada copilariei, prin cresterea numarului de cancere cutanate si a bolnavilor de cataracta.

Satelitii din spatiu inregistreaza regulat o diminuare a paturii de ozon, aparatorul numarul 1 impotriva razelor nocive ale soarelui. Tocmai de aceea, educarea populatiei din generatiile tinere in ceea ce priveste expunerea la soare se dovedeste a fi necesara si de urgenta maxima, pentru a se putea preveni cancerul de piele.

 

Tipuri de cancer de piele

 

Pana in prezent au fost depistate de catre specialisti trei tipuri de cancer de piele:

1 Melanom . Melanomul este forma cea mai putin intalnita, insa cea mai grava a cancerului de piele. De obicei, apare sub forma unei pete maronii la nivelul pielii, care seamana cu o alunita mai neobisnuita. Conturul sau este neregulat si are in general o forma asimetrica. Culoarea acestei alunite este diferita, poate fi maronie, rosiatica sau gri.

Pacientii descriu adesea o astfel de alunita similara cu un neg sau cu o insecta prinsa pe piele. Melanomul este intalnit adesea in partea de sus a spatelui la barbati si pe pulpa sau spate in cazul femeilor. Persoanele nu resimt de obicei niciun simptom, tocmai de aceea, controlul periodic la un medic dermatolog este considerat de importanta maxima.

2 Carcinoame bazocelulare si spinocelulare. Carcinoamele bazocelulare si spinocelulare se dezvolta in general pe regiunile expuse la soare si au initial forma unei basici translucide sau a unui neg. Aceasta basica poate creste si ii poate aparea o crusta deasupra.

Aceasta crusta cade uneori si este inlocuita de una noua. De obicei, leziunea este rosie sau de culoarea carnii, insa poate avea si un anumit pigment (maronie de exemplu). Carcinoamele spinocelulare se dezvolta in general pe regiuni care au fost afectate de expunerea la soare si care prezinta numeroase keratoze solare.

3 Keratoze solare. Keratozele sunt leziuni de culoare rosiatica sau bruna, insotite de o crusta care persista o perioada mai mare de timp. Apar in general in regiunile expuse la soare. In momentul in care persoana indeparteaza crusta, aceasta se formeaza la loc. In foarte multe cazuri, pacientii prezinta keratoze solare, de natura „precanceroasa”.

Unele dintre ele se transforma in carcinom spinocelular. Doar medicul dermatolog este in masura sa diagnosticheze aceste leziuni si sa recomande un tratament corect.

 

Ce trebuie sa stii despre expunerea la soare si cancerul de piele

 

 

  • Potrivit cercetarilor, numarul cancerelor de piele creste de la an la an. Se estimeaza ca peste 3,500 de noi cazuri de melanom au fost semnalate in 1999, comparativ cu 2,400 de cazuri in 1989.
  • Potrivit Asociatiei Canadiene de Dermatologie, melanomul este cel de-al patrulea tip de cancer cel mai des intalnit la persoanele cu varste intre 15 si 35 de ani. Tratat din stadiu precoce, cancerul de piele poate fi vindecat, altfel insa se poate solda cu moartea bolnavului.
  • Aplicarea unei creme cu factor de protectie solara este o precautie obligatorie, insa nu neaparat suficienta pentru a te proteja impotriva cancerului de piele. Tocmai de aceea autoritatile din sanatate recomanda masuri speciale pentru a reduce riscul de imbolnavire cutanata cauzata de soare: reducerea expunerii la soare intre orele 11.00 si 16.00; alegerea unor haine in culori cat mai deschise din materiale subtiri; purtarea unor palarii cu margini largi sau a unei umbrele de soare.
  • Specialistii recomanda un control medical periodic al alunitelor si al tututor petelor pigmentare. Este indicat sa consulti un dermatolog daca unele alunite sau pete pigmentare isi modifica forma sau culoarea. Depistarea timpurie si tratamentul precoce reprezinta cele mai bune masuri de aparare impotriva cancerului de piele.
  • In prezent, anumite medicamente frecvent folosite in tratamentul acneei, cum sunt antibioticele sau retinoidele (vitamina A), cresc considerabil riscul arsurilor solare. Persoanele care urmeaza un astfel tratament medicamentos trebuie sa tina cont de anumite precautii in ceea ce priveste expunerea la soare.
  • Femeile insarcinate sau cele care iau anticonceptionale ar trebui sa se protejeze de soare, deoarece o expunere la soare fara protectie poate duce la aparitia unor pete pigmentare cutanate in special la nivelul fetei.
     

Sursa foto : ermoumag.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare