Boli

#dureri #menstruatie #reumatism #migrena #durere de cap #durere

De unde vine durerea?

Orice persoana a simtit la un moment dat senzatia de durere. Fie ca este vorba de durerea de cap sau de durerea musculara, de unul dintre simptomele sindromului menstrual sau de efectele resimtite dupa o interventie chirurgicala, durerea poate avea numeroase origini si poate surveni in diferite forme.

Cum tratezi durerea?

Pentru a trata durerea intr-un mod cat mai eficient, trebuie sa cunosti detalii foarte importante despre cum se manifesta, in ce circumstante apare, care este frecventa si intensitatea si mai ales cat dureaza.

Durerea este o reactie naturala a corpului care sufera o tulburare. In momentul in care corpul sufera o leziune, produce automat o substanta specifica durerii care se numeste prostaglandina. Leziunea poate fi mecanica ( , taietura la deget etc) sau termica (arsura). De asemenea, durerea poate sa fie reactia unui proces corporal intern (in caz de inflamatie sau tumoare, dupa o operatie, in timpul menstruatiei etc).

Durerea este intotdeauna un simptom, un semnal transmis de organism ca se intampla ceva organismului. Din pacate, nu intotdeauna putem sa descoperim originea durerii. De aceea, nu se poate explica de ce durerea survine si in absenta unei rani sau a unei leziuni propriu-zise.

Prostaglandina, aceasta substanta legata de durere, stimuleaza nervii care transmit semnale maduvei spinarii, care la randul ei le trimite creierului. Creierul exteriorizeaza aceste semnale printr-o senzatie pe care noi o numim „durere”. Semnalul durerii poate trece prin doua tipuri de fibre nervoase. 

  • Primul tip de fibre nervoase este dotat cu o patura izolanta care permite transmiterea rapida a durerii: durerea pe care o resimti este atunci vie si scurta;
  • Un alt tip de fibre nervoase este lipsita de patura izolanta: transmiterea este lenta si durerea pe care o simti este surda si obsedanta. Aceasta durere este persistenta.

Daca suferi constant de aceeasi durere sau durerea este foarte puternica si dureaza mai mult de o saptamana, este necesar sa ceri sfatul unui medic.

Uneori, durerea poate fi indepartata facand un lucru placut. De exemplu, daca te odihnesti sau daca te uiti la ceva distractiv, iti poate trece durerea de cap.

Tipuri de durere

extrem de grave precum tumorile pe creier etc.

Durerea musculara. Durerea musculara apare in urma unor miscari repetitive si violente, cu care muschii nu sunt obisnuiti: reapucarea de sport dupa o perioada de inactivitate, pozitia incomoda in timp ce lucrezi la birou sau tunzi gazonul etc.

Durerea musculara poate de asemenea sa survina in momentul in care iti racesti brusc muschii, prin expunerea la curenti de aer . Durerea musculara si durerea articulara in caz de gripa este in general legata de febra, simptomul unei infectii.

Durerea articulara. Notiunea de durere articulara sau atralgie nu face referire doar la o singura afectiune, ci este un termen generic care regrupeaza peste 450 de afectiuni care survin din cauza unei inflamatii saua a unei uzuri organice. Pentru a executa diferite miscari, omul dispune de sapte tipuri de articulatii .

Dureri menstruale. Perioada menstruatiei este usor de suportat de anumite femei si extrem de dificil de altele. Aproximativ o femeie din patru se confrunta in perioada menstruatiei cu dureri puternice, resimtite in zona abdomenului.

Durerea de spate. Daca durerea de spate este o tulburare frecventa, nu inseamna ca suferi de o afectiune grava. De cele mai multe ori, cauzele acestor dureri de spate des intalnite raman necunoscute si ignorate. Examenele medicale precum radiografiile, tomografiile sau imagistica prin rezonanta magnetica nu aduc decat putin elemente de explicatie si permit doar formularea unor ipoteze. Legatura intre rezultatele analizelor si tulburarea in sine este extrem de vaga.

La cei mai multi pacienti care sufera de dureri acute de spate, o radiografie nu va oferi niciun indiciu despre originea acestei tulburari, in timp ce la alte persoane fara nicio , examenul radiografic poate dezvalui deformatii grave ale coloanei vertebrale.

Printre cauzele curente ale durerilor de spate se numara: ridicarea unor greutati mari, osteoporoza si afectiunile reumatismale. La persoanele care au depasit varsta de 50 de ani, uzura vertebrelor si a articulatiilor poate cauza dureri dorsale, insa nu este un lucru obligatoriu. De asemenea, s-a descoperit ca anumiti factori psihici precum lipsa increderii in sine, anxietatea, depresia si stresul pot juca un rol major in durerile de spate.

Citeste despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare