Boli

#carii #dinti #fluor

Cum sa previi cariile dentare

Caria dentara este o problema care poate sa apara la oricine, indiferent de varsta.  Din fericire totusi, cariile dentare pot fi prevenite daca se iau cateva masuri foarte simple. In principiu este nevoie de o igiena corespunzatoare si de o alimentatie potrivita. Iata ce ai de facut pentru a avea o dantura sanatoasa, lipsita de carii.


Asigura dintilor o igiena corespunzatoare


Dimineata inainte si dupa masa, dar si seara dupa ultima gustare, spala-te pe dinti cu o pasta imbogatita in fluor. Fluorul inhiba demineralizarea si faciliteaza remineralizarea cariilor precoce. Dintii capata astfel o rezistenta marita la eventualele atacuri acide sau bacterine.


Studii stiintifice au demonstrat ca periuta de dinti indeparteaza numai 70% dintre bacterii si doar cu ajutorul atei dentare dantura   poate fi curatata 100%.


Ata dentara se foloseste inainte de periajul dentar . Se rupe o bucata de ata de aproximativ 30 de centimetri, se infasoara pe degetele aratatoare si se introduce printre toate spatiile dentare, efectuandu-se miscari de „inainte-inapoi”. In acest fel, resturile de mancare si placa bacteriana interdentare vor fi indepartate.


In comert se gasesc diverse variante de ata dentara – cu arome sau simple, cu sau fara ceara, cu fluorizi. Ata dentara cu ceara se dovedeste cea mai eficienta deoarece aluneca mult mai usor pe suprafata dintilor.


Mergi la stomatolog


O data la cateva luni, este recomandat sa mergi la un control stomatologic , Este foarte posibil sa ai carii mici (de care tu sa nu stii), pe care medicul stomatolog le poate indeparta rapid, redand in numai cateva zeci de minute sanatatea dintelui afectat. De asemenea, la medicul stomatolog se poate realiza o fluorizare puternica, menita sa mentina la distanta cariile.


Mananca alimente pe baza de calciu


Laptele, branza, untul,  smantana sau iaurturile contin toate cantitati ridicat de calciu, motiv pentru care ar trebui sa consumi zilnic cel putin un astfel de produs.  La micul dejun poti servi o cana cu lapte, insatita de cateva felii de paine cu unt,  pentru a oferi  organismului o cantitate destul de mare de calciu. Daca la pranz mai servesti si un iaurt, este foarte posibil sa asimilezi cantitatea de calciu recomandata zilnic.


Evita dulciurile


Zaharul este unul dintre cei mai mari dusmani ai unei danturi sanatoase. Acest ingredient este pe cat de dulce, pe atat de distructiv cu dintii, iar abuzurile isi vor pune  o amprenta foarte neplacuta.
Mai mult decat atat, zaharul in combinatie cu ingredientul numit „cola” sau cu ciocolata iti mananca o mare parte din calciul din organism, asa ca evita-le cat poti de mult.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare