Boli

#aspirator #astm #conjunctivita #alergie #acarieni

Cum sa eviti alergia la praf

Stiai ca intr-un gram de praf pot sa traiasca peste 20 de mii de ? Acestia sunt responsabili de peste 50% dintre manifestarile alergice. Intr-o camera unde exista umiditatea si caldura, acarienii mananca de 5 ori mai mult si produc de 5 ori mai multe dejectii alergice.

Ce sunt acarienii?

Acarienii sunt organisme vii din familia Arachnidelor care se observa numai la microscop. Ei se hranesc cu particule de piele descuamata, insa nu traiesc pe pielea omului. Se inmultesc in haine, covoare, asternuturi, perne, de aceea numarul lor este extrem de mare in dormitor. Nu raspandesc boli, insa sunt periculosi pentru persoanele care sufera de alergii.

Toamna, simptomele se intensifica

Simptomele provocate de acarieni se intensifica de obicei toamna si se prelungesc pana in timpul iernii, deoarece in aceasta perioada camerele se aerisesc mai rar si sunt incalzite.

Manifestarile respiratorii

Inhalarea acarienilor este responsabila de aparitia unor probleme respiratorii cum este , conjunctivita sau astmul.

Denumita si „ ”, rinita alergica este o inflamare a mucoasei nazale, dupa expunerea la diversi alergeni. Substantele sau particulele din atmosfera patrund in cavitatea nazala odata cu aerul inspirat si declanseaza reactii alergice precum stranutul, scurgerea nazala, lacrimarea, pruritul nazal.

Ochi rosii, lacrimare frecventa, senzatia de nisip in ochi, acestea sunt cateva dintre manifestarile persoanelor care sufera de conjunctivita alergica. Un consult medical este indispensabil pentru a permite evaluarea severitatii leziunilor.

  • Astmul bronsic alergic

Alergia este una dintre cauzele aparitiei astmului bronsic. Aceasta afectiune poate fi declansata de expunerea la alergeni de mediu, de tipul acarienilor din praf. Caracterul alergic se regaseste la aproximativ 80% dintre copii astmatici si la peste 60% dintre adultii care sufera de astm.

Manifestarile cutanate

Contactul acarienilor cu pielea poate provoca eczeme. Eczema de contact este o reactie alergica a pielii provocata prin contactul cu un alergen. Se manifesta prin mici plagi rosii si vezicule pline cu lichid.

Masuri de prevenire

Curatenia

  • Schimba draperiile in fiecare saptamana si spala-le la o temperatura cat mai mare (bineinteles daca aceasta corespunde materialului);
  • Da cu aspiratorul de cel putin doua-trei ori pe saptamana;
  • Spala in fiecare luna cuverturile, perdelele, jucariile din plus etc;
  • Depoziteaza hainele si incaltamintea intr-un dulap inchis, in care sa nu intre usor praful;
  • Mentine o temperatura in camera de 18-19 grade si ai grija la umiditate;
  • Sterge mobila periodic (de 2-3 ori pe saptamana) cu o carpa umeda.

Amenajarea camerei

  • Evita paturile suprapuse in camera copiilor: copilul care doarme dedesubt va inspira mai multi acarieni proveniti din patul superior;
  • Foloseste perne anti-alergice, care impiedica proliferarea acarienilor;
  • Evita sa pui mocheta si apeleaza mai degraba la linoleum sau parchet, pentru ca acestea se spala cu usurinta;
  • Nu alege perdele bogate in material, ci opteaza mai degraba pentru unele cat mai simple, subtiri pe care le poti spala cu usurinta si cat mai des;
  • Daca vrei un covor, cumpara unul care poate fi spalat frecvent;
  • Evita mobila tapitata pentru ca este un mediu propice pentru dezvoltarea acarienilor si alege mobilier din lemn sau piele;
  • Opteaza pentru accesorii care sunt usor de spalat, din plastic, metal sau lemn si evita florile uscate sau decoratiunile din material textil.

Utilizarea aspiratorului

O aspirare corecta trebuie sa dureze 30-40 de minute pentru a elimina 20% dintre acarieni. Este recomandat sa optezi pentru un aspirator cu filtru HEPA. Un astfel de filtru este format dintr-o perdea de fibre de sticla de dimensiuni diferite. In momentul in care areul este impins cu putere, peste 99,9 % dintre particulele se prind in plasa.

Citeste despre:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului