Boli

#compresa #medicamente #metode naturale #gingii #durere #dinti #dureri de dinti

Cum sa calmezi durerile de dinti

Durerea dentara apare in momentul in care nervii dintilor sunt iritati sau cand gingiile se inflameaza. Desi pulpa dentara, dentina si smaltul protejeaza nervii, dintii sunt predispusi la diverse leziuni care pot provoca dureri puternice. 

Se spune ca durerile de dinti sunt cel mai greu de suportat, similare infarctului, deoarece au loc intr-un mediu inchis. Totusi, in mare parte, cauzele durerii dentare nu sunt periculoase si nu au urmari grave, daca se respecta o igiena corespunzatoare si daca se intervine stomatologic , din timp.

Ce provoaca durerea dentara?

Diverse afectiuni si tratamente se gasesc la originea durerii dentare. Una dintre principalele cauze este caria dentara. In momentul in care bacteriile se strang in cavitatea bucala , in jurul dintilor se formeaza un strat aderent numit tartru.

Bacteriile prezente la nivelul placii dentare transforma glucidele alimentare in acid care la randul lui erodeaza smaltul protector al dintilor. Odata smaltul erodat, bacteriile se instaleaza in dentina – tesut care formeaza pulpa dintelui si care acopera nervul. Netratata, caria se dezvolta si se extinde la nervi ceea ce declanseaza dureri severe.

Infectiile gingiei sunt de asemenea cauze frecvente ale durerii dentare. Tartrul de pe dinti irita gingiile care se inflameaza, se desprind si dezvelesc radacina dintilor. Ulterior, in momentul perierii dintilor sau in cazul unui consum de alimente prea calde sau prea reci apar durerile dentare.

6 metode naturale pentru a scapa de durerile de dinti

1. Suc de ceapa sau de usturoi. Imbiba putina vata sau tifon intr-una dintre cele doua solutii pentru a dezinfecta cavitatea bucala. Daca durerea este intensa, lasa tamponul cu usturoi aproximativ o jumatate de ora pe dinte.

2. Compresa fierbinte. In cazul durerilor provocate de abcese aplica o compresa fierbinte timp de 5 minute, dupa care clateste-ti gura cu apa sarata, usor calduta. Repeta procedura de mai multe ori, din jumatate in jumatate de ora.

3. O gura de alcool. Exista un obicei vechi prin care se spune ca o gura de alcool tinuta cateva secunde in zona dureroasa anestetiaza locul cu pricina. Insa, nu este un remediu pe termen lung de care sa abuzezi pentru ca poate provoca arsuri ale mucoasei bucale.

4. Un obiect cald. Caldura are efectul de a bloca semnalele de durere emise de corpul uman, efect similar cu un medicament calmant. Aplica in zona dureroasa un prosop pe care l-ai incalzit in prealabil sau o sticla cu apa calda invelita intr-un material pentru a nu irita pielea fetei.

5. Presopunctura. Prin apasarea cu varfurile degetelor a punctelor reflexogene se poate alunga durerea. Cel mai important punct energetic in aceasta afectiune se afla langa unghia degetului aratator. Se apasa puternic de la baza incheieturii dintre degetul mare si cel aratator, timp de cateva minute.

6. Ulei cu vitamina E. Maseaza gingiile cu acest ulei pentru a le intari.

Medicamentele necesare pentru a calma durerea dentara

Aceste medicamente se pot administra fara reteta medicala :

•    Paracetamol – tratamentul simptomatic al durerilor acute si cronice, de intensitate mica si moderata;

•    Aspirina – alunga durerea si reduce inflamatia. Este contraindicata in caz de sangerari bucale;

•    Ibuprofen – alunga durerea si reduce inflamatia. Este un medicament eficient impotriva durerilor acute.

De retinut: Daca durerea persista este indispensabil sa mergi la un cabinet stomatologic .

Articole pe aceeasi tema:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare