Boli

#alergie #polen #mucegai #antihistaminice #tratament #boli cardio-vasculare

Ce este bine sa stii despre tratamentul impotriva alergiei

Persoanele alergice, la parul de animale, . Aceste medicamente antialergice impiedica eliberarea histaminei in organism, substanta care poate produce efecte precum mancarimea pielii, dificultate in a respira, durere de cap , edeme, aciditate gastrica, vasodilatatie.   

Potrivit statisticilor, peste un sfert din populatie sufera de diverse tipuri de alergii, numarul bolnavilor fiind in crestere galopanta. La fel ca si primavara, toamna este anotimpul cand alergiile de tip respirator se acutizeaza, din cauza frunzelor pline de mucegai si si a vantului puternic care le imprastie peste tot in aer. Manifestari alergice mai pot fi produse de: gandacii de bucatarie, intepaturile de insecte, anumite alimente, medicamente, plante.

Iata cele mai frecvente intrebari si raspunsurile aferente despre administrarea antihistaminicelor:

  • Cum actioneaza antihistaminicele?

Asa cum denumirea acestora indica, antihistaminicele actioneaza prin neutralizarea histaminei din corp, o proteina implicata in numeroase reactii alergice . Pentru ca organismul uman nu dispune de mecanisme de blocare a efectului histaminei, se recomanda utilizarea antihistaminelor.

  • Ce fel de antihistaminice exista pe piata?

Se vorbeste de doua tipuri de antihistaminice: de prima generatie si de a doua generatie . Primele au fost descoperite in perioada anilor 1950. Desi sunt eficiente, efectul acestora este de scurta durata si cauzeaza somnolenta. Antihistaminicele aparute in anii 80 sunt la fel de eficiente, insa prezinta avantajul de a avea un efect de lunga durata, aproximativ 24 de ore (Claritin, Zyrtec, Aerius etc).

  • Cum se poate optimiza eficienta antihitaminicelor?

Fata de alte medicamente, antihistaminicele se administreaza inainte de masa, doar cu apa. Se pot lua si in timpul mesei, insa acestea isi vor face efectul dupa o ora. Este de preferat sa le iei dimineata, pentru ca sa previi in timpul zilei riscul unei reactii alergice.

  • Care sunt contraindicatiile?

In general, contraindicatiile la antihistaminice sunt rare. Totusi, nu se recomanda femeilor insarcinate sau celor care alapteaza pentru ca pot exista consecinte negative asupra sanatatii fatului. De asemenea, o afectiune renala sau hepatica ar putea sa constituie o contraindicatie, fie sa necesite reducerea dozei de medicament. Uneori, antihistaminele sunt contraindicate in anumite afectiuni cardiace .

  • Care pot fi efectele secundare ale administrarii de antihistaminice?

In general, sunt foarte putine. Anumiti bolnavi s-au plans de uscarea cavitatii bucale sau de o usoara senzatie de oboseala. In cazuri foarte rare, s-au inregistrat persoane care sufera palpitatii cardiace. Efectele secundare sunt in general cazuate de o substanta decongestionanta adaugata in anumite antihistaminice. Acestea poarta inscriptia D sau , trecuta imediat langa numele produsului.

  • Antihistaminicele pot interactiona cu alte medicamente?

In principiu nu, insa este bine sa fii prudent/a si sa intrebi medicul sau farmacistul, specificandu-i care sunt medicamentele pe care le iei in acel moment. Exista riscul ca anumite medicamente recomandate pentru afectiunile cardio-vasculare si anumite antidepresive sa interactioneze cu antihistaminicele.

  • Antihistaminicele se pot lua toata viata?

Antihistaminicele sunt medicamente foarte sigure, putin toxice, care se elimina rapid din organism. Insa, nu exista inca o certificare stiintifica potrivit careia antihistaminicele nu au urmari grave daca se iau pe termen lung, deoarece medicamentele din a doua generatie sunt aparute prea devreme. Din punct de vedere logic, tinand cont ca nu se acumuleaza in organism, administrarea antihistaminicelor pe termen lung nu ar trebui sa creeze probleme.

Citeste mai mult:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare