Boli

Bulimia, o boala vicleana

Bulimia este caracterizata prin ingestia unor mari cantitati de mancare (adesea pe ascuns), in general urmata de regurgitatii provocate. Acesta afectiune apare in general in adolescenta, uneori chiar inainte de pubertate si se intalneste foarte rar in cazul adultilor.

Din pacate, bulimia poate dura chiar cativa ani. Femeile sunt cel mai des afectate, insa 5-10% dintre cazuri implica si barbati. Un procent ridicat de pacienti este descris ca apartinand familiilor cu un nivel social-economic mediu si ridicat. Frecventa acestei maladii este in crestere in special in societatile occidentale.

Evolutia bolii

Bulimia poate fi diagnosticata dupa mai multe criterii in ceea ce priveste formele de manifestare: ingurgitarea unei mari cantitati de mancare intr-o perioada mica de timp, comportament exagerat de a nu acumula kilograme (voma provocata, administrarea de laxative si diuretice etc), impresia despre sine influentata intr-o maniera excesiva de greutate si forma corpului .

In majoritatea timpului, bulimia nu este urmata de luarea in greutate din cauza varsaturilor provocate. Insa, exista si care nu este urmata de voma. Deseori, persoanele cu aceasta tulburare alterneaza perioade de bulimie cu cele de anorexie si incearca sa se izoleze cat mai mult de ceilalti.

Consecintele fizice si psihologice sunt multiple: deterioarea smaltului dintilor, tulburari digestive , iritatii la nivelul mucoasei bucale si a gatului, sentimente de rusine, ura si dezgust pentru propria persoana. Riscul consta in a-si gasi alinarea in alcool, droguri si medicamente pentru a lupta cu aceasta angoasa.

Tratament adaptat

Persoanele bulimice resimt sentimente de ura, depresie, de culpabilitate si prefera sa stea in singuratate. Primul demers important este hotararea de a cere ajutor. Tratamentul bulimiei include consiliere psihologica si cateodata medicatie adjuvanta (antidepresive).

Tratamentul precoce reduce riscul aparitiei complicatiilor legate de boala. Daca bulimia este insotita de alte simptome precum depresia, tratamentul adjuvant medicamentos poate fi necesar si durata recuperarii poate fii mai lunga. Retineti ca acest tratament nu necesita spitalizare, cu exceptia anumitor cazuri.

Factori de risc in bulimie
Riscul aparitiei bulimiei nervoase este crescut in randul persoanelor care prezinta:
- parinti, frati, surori, cu o tulburare de alimentatie sau care sunt supraponderali sau obezi

- istoric familial de tulburari psihice precum depresia
- istoric familial caracterizat prin abuz de substante medicamentoase
- exces ponderal dupa inceperea unei diete alimentare restrictive
- un anumit gen de caracter/personalitate cu tendinta la
- un ideal al conformatiei fizice cu greutate mica, gasindu-se intr-o lupta continua cu valorile socio-culturale.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare