Boli

#piele #cancer #raze ultraviolete #uv #bronzat #solar #salon de bronzat #soare

5 motive serioase pentru a renunta la bronzatul la salon

„Soarele artificial” cum este denumita cabina de bronzat este considerat la fel de periculos ca arsenicul, informeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii . Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie in urma mai multor studii de specialitate si a semnalului tras de catre medicii dermatologi care se confrunta cu un numar din ce in ce mai mare de melanoame de piele.

Iata de ce ar trebui sa-ti pui un semn de intrebare inainte de a merge sa te bronzezi la un salon

1. Risc major de cancer. Expertii sunt de parere ca efectele razelor ultraviolete din cabinele solare sunt cancerigene. Acestea sunt clasate printre factorii cangerigeni cei mai periculosi de catre Centrul International de Cercetare a Cancerului (CICC) din cadrul OMS.

Dupa examinarea a peste 20 de studii diferite, CICC a clasat cabinele de bronzat ca avand un risc de mortalitate mai ridicat decat arsenicul sau gazul mustar (iperita). Riscul de a suferi de melanoame de piele este crescut cu 75% in timpul sedintelor de bronzat artificial inainte de implinirea varstei de 30 de ani.

O cercetare efectuata in Canada a scos la iveala faptul ca razele UVA din cabinele de bronzat artificial sunt de 5 ori mai puternice decat cele de la astrul natural. De asemenea, o serie de studii au aratat o legatura intre bronzatul artificial si cancerul ocular.

2. Infectii, bacterii sau ciuperci. Nu ai de unde sa stii ca persoana care a fost inaintea ta nu suferea de vreo boala transmisibila. Curatenia cabinelor de bronzat trebuie sa se faca adecvat pentru ca toate suprafetele intra in contact cu pielea ta. De asemenea ochelarii pentru bronzat trebuie dezinfectati dupa fiecare utilizare cu o solutie speciala. Din pacate, nu se intampla intotdeauna asa...

3. Bronzatul la solar nu te ajuta cand mergi la plaja. Daca mergi la salonul de bronzat artificial inainte de a te expune direct soarelui, nu te vei proteja in niciun fel de razele ultraviolete. Este o conceptie gresita. Dimpotriva, ultravioletele din cabinele de bronzat sunt mult mai nocive decat razele solare si riscul de a suferi arsuri este extrem de mare.

4. Afectiuni oculare. Razele ultraviolete, atat cele ale soarelui, cat si cele de la salonul de bronzat, sunt extrem de nocive pentru sanatatea ochilor tai. In urma expunerii la UV creste considerabil riscul de a suferi de cataracta, de a avea probleme cu retina sau chiar de a te imbolnavi de cancer ocular. Chiar daca porti ochelarii de protectie (care adesea sunt extrem de mici pentru a minimiza efectele), o parte dintre raze se pot infiltra printre spatiile ramase in zona ramei de plastic.

5. Imbatranirea prematura a pielii. UVA sunt razele utilizate in saloanele de bronzat. Aceste raze sunt unde extrem de puternice care penetreaza pielea in profunzime si favorizeaza imbatranirea prematura a pielii. imbatranirea pielii survine in scurt timp si se manifesta prin aparitia ridurilor si a petelor maronii extrem de neplacute.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului