Boli

#ziua mondiala a diabetului #stil de viata #diabet

Ziua Mondiala a Diabetului: ce poti schimba in stilul de viata pentru a tine boala sub control

Cu complicatii severe, care pot duce la orbire, insuficienta renala, atac de cord, accident vascular cerebral si amputarea membrelor inferioare, diabetul este o boala grava si din ce in ce mai raspandita pe tot globul. In 2018, Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a raportat 1.785.300 cazuri de diabet la populatia adulta, cu varste cuprinse intre  20 si 79 ani, diabetul devenind astfel una dintre conditiile medicale cu cea mai mare rata de prevalenta din Romania, ajungand la un procent de 12.4% din 14.382.000 populatie adulta.

Conform Institutului National de Sanatate Publica (INSP) si Centrului National de Evaluare a Conditiei de Sanatate (CNFPSS), numarul de persoane care sufera de diabet creste de la an la an, ajungand de la 57.388 cazuri noi raportate in 2006 la 73.740 inregistrate in 2018. Aceeasi crestere a fost observata si la rata de incidenta, respectiv de la 270.5%000 (cazuri la suta de mii de locuitori) locuitori in 2006 la 372.1%000 (cazuri la suta de mii de locuitori) locuitori in 2018.

Organizatia Mondiala a Sanatatii a raportat ca numarul persoanelor cu diabet a crescut de la 108 milioane in 1980 la 422 milioane in 2014 si, in 2019, se estimeaza ca 1,5 milioane de decese au fost cauzate direct de diabet.

76% stiu ca stilul de viata sedentar e un factor de risc

Potrivit cercetarilor mai recente efectuate de Forumul Roman pentru Diabet despre modul in care romanii percep riscul asociat diabetului, datele au aratat ca sapte din zece romani au ajuns pentru prima data la medic in stadii avansate ale bolii cu complicatii deja instalate. In acelasi timp, intrebati despre cum ar fi putut fi prevenita aceasta boala, 76% dintre respondenti au mentionat ca sunt constienti ca un stil de viata sedentar este un factor de risc important in aparitia diabetului de tip 2 si 86% considera supraponderabilitatea si obezitatea ca fiind cei mai importanti factori de risc care pot provoca boala.

Contextul pandemic a adus si oportunitatea unei inovatii sporite pentru ameliorarea conditiei medicale pentru persoanele cu diabet zaharat, cu recunoasterea din ce in ce mai mare a rolului dispozitivelor de monitorizare a conditiei fizice in controlul complexitatii diabetului.

Ce spun studiile

Impactul trackerelor si modul in care acestea pot juca un rol mai mare in gestionarea diabetului in viitor, reies si dintr-un studiu clinic intreprins de Health2Sync din Taiwan. Purtarea dispozitivelor Fitbit si folosirea aplicatiei de control al glucozei Health2Sync s-a dovedit clinic ca ajuta atat utilizatorii, cat si furnizorii de servicii medicale sa controleze si sa gestioneze mai bine simptomele diabetului de tip 2. Rezultatele studiului din Taiwan au dezvaluit o imbunatatire a starii de sanatate a pacientilor, participantii inregistrand niveluri mai ridicate de activitate fizica, scaderea HbA1C, glicemia si LDL-C  si cresterea frecventei de masurare a glicemiei.

Studiul a aratat, de asemenea, ca hemoglobina glicata medie (HbA1C) a scazut cu 0,33%, in timp ce pacientii care au desfesurat o activitate fizica de intensitate moderata pana la mare de cel putin 150 de minute pe saptamana, au observat o scadere medie a HbA1C[2] cu 0,66%. In unele cazuri, pacientii participanti la studiu au inregistrat o scadere a greutatii cu pana la 2 kilograme. Trackerele pot ajuta la schimbarea in bine a comportamentului, oferind utilizatorilor o viziune holistica asupra sanatatii si bunastarii.

Mai mult de atat, un program de beneficii din SUA care oferea dispozitive Fitbit gratuite anumitor pacienti cu risc de diabet de tip 2 a obtinut rezultate incurajatoare. Cei carora li s-au dat trackerele au facut mai multa activitate fizica si au slabit mai mult comparativ cu pacientii care nu au primit dispozitive (51% fata de 36%).

Motivatie pentru miscare

”Obezitatea si bolile metabolice precum diabetul reprezinta o problema globala, cu o raspandire intr-un ritm ingrijorator. Cauza principala sta in stilul de viata modern, adesea sedentar, si in atentia deficitara acordata echilibrului miscare -nutritie- somn. Dispozitivele care ne masoara parametrii de sanatate, in cadrul antrenamentelor si in viata de zi cu zi, sunt foarte utile in motivarea noastra in a face mai multa miscare, de a adopta un stil de viata bazat pe echilibru si de a putea deveni mai buni in fiecare zi, fata de ziua de ieri. Astfel, putem tine sub control sau chiar evita complicatiile asociate bolilor metabolice, diabetului si obezitatii in special, care ne expun la riscuri sanitare considerabile”, a declarat dr. Mircea Purcaru, Diabetolog si Nutritionist si co-fondator MedProLife.

Nicola Maxwell, Head of Fitbit Health Solutions in EMEA considera ca dipozitivele de monitorizare joaca un rol foarte important in incurajarea schimbarilor comportamentale care ar putea reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2. Un parteneriat anuntat recent cu Diabetes UK prevede o serie de initiative care vizeaza construirea de obiceiuri sanatoase si cresterea activitatii fizice. „De-a lungul anilor, un accent cheie pentru noi a fost de a ajuta la imbunatatirea rezultatelor pentru persoanele cu boli metabolice, cum ar fi diabetul. Oferind pacientilor o imagine mai buna asupra activitatii lor, a somnului si a comportamentului stilului de viata, speram sa imbunatatim in cele din urma rezultatele in materie de sanatate.”

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare