Boli

#intolerenta la gluten #Ziua Mondiala a Bolii Celiace #boala celiaca

Ziua Mondiala a Bolii Celiace. Tot ce trebuie sa stii despre intolerenta la gluten

Astazi este marcata Ziua Mondiala a Bolii Celiace, numita si enteropatie glutenica sau intoleranta la gluten, este o afectiune autoimuna multifactoriala care apare de regula la persoane cu predispozitie genetica si este declansata de consumul alimentelor ce contin gluten.

La aceste persoane, ingestia unor cantitati extrem de mici de gluten declansaza un raspuns imun inflamator la nivelul intestinului subtire, conducand la distrugerea vilozitatilor intestinale si implicit la imposibilitatea organismului de a asimila nutrientii.

Boala celiaca poate aparea la orice varsta, preponderent la femei fata de barbati. Daca este nediagnosticata, se ajunge la subnutritie si chiar la complicatii severe cum ar fi limfom intestinal.

Supranumita si “boala cameleon”, boala celiaca are peste 300 simptome si afectiuni asociate. Iata care sunt simptomele frecvent intalnite ale bolii celiace

Mai cunoscute sunt simptomele gastro-intestinale (diaree, balonare, spasme, greata, flatulenta etc). Cu toate acestea, trebuie avute in vedere si simptome de ordin metabolic, neuropsihic, dermatologic, osteoarticular etc. La copii, intarzieri de crestere, abdomen marit, dificultati de concentrare, ar putea fi semnale pentru diagnostic de boala celiaca. La femei, boala celiaca se poate asocia cu tiroidita autoimuna, avorturi recurente, infertilitate, menopauza precoce. Daca exista diabet tip 1, anemie feripriva sau dermatita herpetiforma, ar trebui efectuate si analize pentru depistarea bolii celiace.

Analizele specifice pentru boala celiaca sunt anticorpii anti-transglutaminaza si anti-endomisium (IgA/IgG), iar la copii mici anti-gliadina deamidata.

Fiind o boala cu predispozitie genetica, rudele de gradul 1 ale pacientilor diagnosticati cu boala celiaca au un grad de risc de 1/22, iar cele de gradul 2 de 1/39 de a dezvolta boala celiaca pe parcursul vietii.

Tratamentul in boala celiaca este o terapie exclusiv nutritionala – Dieta fara gluten. Aceasta alimentatie speciala consta in eliminarea totala a alimentelor care contin grau, orz, secara si ovaz. Iata lista alimentelor permise si interzise

Sursa foto: eatright.org

loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.