Boli

#Ziua Internationala a Reconstructiei Mamare #cancer de san #reconstructie mamara

Ziua Internationala a Reconstructiei Mamare - Recapata-ti feminitatea dupa cancerul la san!

9.000 de romance sunt diagnosticate anual cu cancer la san, insa doar 2% ajung sa isi recapete feminitatea cu ajutorul reconstructiei mamare, unul dintre motive fiind lipsa de informare asupra acestei teme.

 

In preambulul Zilei Internationale a Reconstructiei Mamare, marcata anual pe data de 16 octombrie, pacientele cu cancer la san care au trecut printr-o interventie de reconstructie mamara, dar si medicii (chirurgi generalisti, chirurgi plasticieni, psihoterapeuti) care le-au ajutat, vor sta de vorba cu femeile care vor sa afle mai multe despre pasii de urmat pentru a beneficia de o reconstructie mamara, ce presupune aceasta si toate detaliile esentiale pentru a-si reintregii trupul devastat de cancerul la san. Evenimentul va avea loc pe data de 14 octombrie, incepand cu orele 14.00, la Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti" (sos. Kiseleff nr. 28- 30, Bucuresti), reprezentand un efort comun de constientizare a importantei recastigarii feminitatii prin reconstructie la standarde internationale, cu ajutorul unei comisi multidisciplinare.

Intrarea la eveniment este libera.

"In momentul in care am aflat ca am aceasta boala si ca va trebui sa renunt la o parte din corpul meu, am decis sa apelez la reconstructia mamara. Chiar medicul oncolog m-a informat despre aceasta optiune, insa, din pacate, acest lucru nu se intampla intotdeauna. Dupa ce am efectuat intereventia de reconstructie mamara, am constata ca multe femei aflate in situatia mea nu stiu ca acest lucru se poate face, ori unde se poate face, cat costa, care sunt etapele... De aceea am decis sa stau de vorba cu cat mai multe femei, iar luni, pe 14 octombrie, voi fi alaturi de medici pentru a-mi impartasi experienta cu alte femei afectate de cancerul la san", spune Mihaela, una dintre invingatoarele cancerului la san.

Alaturi de ea vor sta dr. Ina Petrescu (medic primar Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, doctor in stiinte medicale, Coordonator Centru Integrat pentru Reconstructa Mamara SUUB), psihoterapeut Mirela Zivari, dr. Adriana Nica (medic primar ATI si manager Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti), dr. George Pariza (medic primar chirurgie generala cu specializare in chirurgie oncologica), dr. Sebastian Gradinari (medic primar chirurgie generala), Victoria Asanache - Navigator Medical, conf. dr. Paulina Popiu, manager Muzeul National al Satului "Dimitrie Gusti".

"Din pacate, multe femei se confrunta cu o multitudine de probleme in momentul diagnosticarii cu un cancer la san. Unora nu le sunt prezentate optiunile dupa mastectomie, nu stiu ca pot face reconstructia mamara sau, daca stiu, au senzatia ca se poate face numai in privat, iar aspectul financiar poate fi un factor demoralizator. Sa nu mai vorbim de temerile pe care le au cu privire la recidiva, desi reconstructia mamara nu are nicio influenta asupra revenirii cancerului si prea putini le ofera informatiile asupra acestui fapt. Acesta este motivul pentru care ne intalnim luni: vrem sa ajutam femeile sa isi recapete feminitatea. Vrem sa le oferim cat mai multe informatii despre aceasta procedura, unde se poate face si ce presupune, care sunt pasii, etc. Avem alaturi de noi psihoterapeuti, deoarece recuperarea psihologica este un pas important in lupta impotriva cancerului la san si navigatori de pacienti care sunt capabili sa ii ajute sa ajunga acolo unde trebuie, cand trebuie in acest sistem medical complex. Medicii vor vorbi despre aceasta afectiune deoarece chiar din momentul deciziei de a face mastectomia, o femeie poate beneficia de reconstructie in acelasi timp operator. Ea va elimina socul lipsei sanului, o a doua anestezie generala, doua perioade dificile de recuperare (a doua fiind pentru reconstructie), de aici necesitatea solutionarii cazurilor multidisciplinar. Desigur fiecare caz in parte e diferit, dar ne putem alinia standardelor internationale fara doar si poate.", explica dr. Ina Petrescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului