Boli

#vitamine #minerale #afectiuni #zinc #adhd #suplimente #ADD

Vitamine si minerale utile in caz de ADHD

Alimentatia echilibrata este foarte importanta in copilarie si adolescenta, dar joaca un rol decisiv mai ales pentru copiii si tinerii care sufera de tulburare de deficit de atentie (ADD) si tulburare de hiperactivitate cu deficit de atentie (ADHD). Afla care sunt cele mai importante vitamine si minerale utile pentru cei care sufera de un deficit de atentie.

Tulburarea de deficit de atentie si tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie sunt probleme similare, care necesita de multe ori tratamente medicamentoase speciale. Exista insa numeroase studii care au gasit legaturi intre consumul anumitor vitamine si minerale si ameliorarea simptomelor de ADD si ADHD.

Multi medici sunt de parere ca suplimentele alimentare care contin vitamine si minerale nu au un efect real in tratamentul ADHD si ADD, dar multi decid sa incerce si aceste solutii alternative, care pot avea efecte benefice in multe cazuri.

Vitaminele B6 si B12

Vitamina B6 este poate cea mai importanta in tratamentul ADD si ADHD, deoarece contribuie la formarea serotoninei si noradrenalinei, neurotransmitatori importanti. Deficienta de vitamina B6 poate afecta sistemul central nervos, in special la copii. 

Cand corpul nu are la dispozitie suficienta vitamina B12, pot aparea probleme de memorie, confuzie si chiar depresie, deoarece aceasta vitamina este foarte importanta pentru functiile neurologice.

Este important ca administrarea suplimentelor pe baza acestor vitamine sa fie aprobata de medic, deoarece supradozele pot accentua simptomele ADD si ADHD.

Vitamina C

Substanta al carui consum este necesar zilnic, vitamina C este un antioxidant puternic, care elimina radicalii liberi si grabeste repararea tesuturilor la nivelul intregului organism.

Cel mai sanatos mod de absorbtie al acestei vitamine vizeaza fructele si legumele, dar si suplimentele alimentare pot avea un efect benefic in atenuarea simptomelor ADHD.
 

Zinc si magneziu

Numeroase studii au confirmat legatura dintre continutul de zinc din organism si reducerea tulburarilor de atentie, in special a simptomelor legate de impulsivitate si hiperactivitate.

Magneziul este adesea deficitar la cei care sufera de ADD si ADHD, iar acest mineral este esential in productia serotoninei, care contribuie la o stare de calm si la reducerea agitatiei.
 

Ulei de peste - Omega-3

 
In afara de vitamine si minerale, cel mai important supliment alimentar recomandat pentru tulburarile de atentie sunt acizii grasi Omega-3, sub forma uleiului de peste administrat zilnic.

Acizii grasi contribuie la activitatea normala a creierului si o dieta care include somon, macrou, pastrav si sardine sau ulei de peste poate ajuta la dezvoltarea unor capacitati de organizare mai bune.
 

Alte suplimente alimentare pentru ADD si ADHD

Unele studii au gasit conexiuni si intre alte suplimente alimentare si ameliorarea simptomelor ADHD si ADD, dar rezultatele nu sunt acceptate deocamdate de comunitatea medicala.

Ginsengul, alaturi de Ginkgo biloba, au avut efecte pozitive pentru unii copii care sufera de tulburari de atentie, iar fierul, vitamina D, vitamina A si vitamina E pot ajuta uneori la diminuarea simptomelor tulburarilor de atentie si hiperactivitate.

Indiferent de suplimentele alese, evita supradozele de vitamine si minerale, care pot interactiona negativ cu orice alt tratament medicamentos.

Sursa foto: Naturallyearthfriendly.com

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare