Boli

#vitamine #minerale #beta caroten #acid folic #calciu #vitamine organism

Vitamine de care ai nevoie

Vitaminele si mineralele sunt esentiale in orice dieta si ajuta la prevenirea unor afectiuni grave, precum cancerul sau afectiunile cardiovasculare. Este indicat astfel sa iti asiguri necesarul zilnic de nutrienti importanti din fructe, legume sau cereale fortificate.

Iata mai jos vitaminele si mineralele zilnice necesare organismului uman:

 

Beta caroten pentru o vedere buna


Beta carotenul se gaseste in morcovi, cartofi dulci sau ardei verzi. Este un tip puternic de antioxidant care se metabolizeaza in organism in vitamina A. Este important pentru o vedere sanatoasa, intareste sistemul imunitar si imbunatateste calitatea pielii.

Daca esti fumator, este indicat sa eviti suplimentele alimentare cu betacaroten si sa ti-l procuri din surse naturale.
 

Calciu pentru oase puternice


Organismul uman are nevoie de calciu pentru a intari sistemul osos si pentru a preveni osteoporoza. Surse bogate in calciu sunt produsele lactate, precum laptele, iaurtul sau branza.

Persoanele care nu consuma lactate in mod frecvent isi pot procura necesarul zilnic de calciu din suplimentele alimentare. Este insa indicat sa eviti aceste produse famaceutice si sa te concentrezi asupra surselor naturale. Poti inlocui lactatele cu sardine sau varza.

De asemenea, daca iei suplimente de calciu, este indicat sa le asociezi cu vitamina D, care imbunatateste absrbtia calciului in organism.
 

Acid folic pentru celule sanatoase


Acidul folic este extrem de important pentru sanatatea femeilor insarcinate sau care incearca sa conceapa un copil. Contribuie la formarea de celule sanatoase si joaca un rol foarte important in prevenirea anomaliilor sistemului nervos.

Surse bogate in acid folic sunt cerealele fortificate, legume verzi, leguminoase, sucuri de citrice, paine sau paste.

Acidul folic este important si pentru combaterea cancerului, afectiunilor cardiace si mentale.
 

Fier pentru prevenirea anemiei


Fierul este un mineral crucial pentru functionarea corecta a celulelor rosii si previne anemia. In mod natural, fierul se gaseste in carne macra, ficat, fructe de mare, nuci, spanac.

Persoanele anemice au nevoie de o suplimentare a consumului de fier. De asemenea, si femeile insarcinate sau aflate in perioada de menstruatie au nevoie de mai mult fier.
 

Potasiu pentru o inima sanatoasa


Potasiul este un mineral important care ajuta la scaderea tensiunii arteriale, regleaza bataile inimii si reduce efectele nocive ale excesului de sodiu din organism. Se gaseste in mod natural in banane, stafide, portocale sau lapte.

Este indicat sa suplimentezi aportul de potasiu daca suferi de diaree sau afectiuni cardiovasculare . Ai grija insa sa nu depasesti doza zilnica recomandata, deoarece potasiul poate fi periculos, in special pentru persoanele in varsta sau care sufera de afectiuni renale.
 

Seleniu pentru prevenirea cancerului


Organismul uman are nevoie de o cantitate mica de seleniu, un antioxidant puternic. Se gaseste in carne, fructe de mare, oua sau paine. Reduce riscul de cancer de prostata , plamani si rect.
 

Vitamina C pentru raceli si infectii


Vitamina C se gaseste in citrice, fructe de padure , broccoli sau ardei verde. Previne racelile si gripele si protejeaza organismul de infectii.
 

Vitamina E pentru o piele tanara


Vitamina E este un antioxidant puternic, care previne imbatranirea prematura a celulelor. Tine sub control nivelul colesterolului si tonifica muschii. Se gaseste in uleiuri, alune, oua, cereale fortificate sau fructe.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare