Boli

# valeriu gheroghita #omicron

Valeriu Gheorghita, anunt ingrijorator despre varianta Omicron: “Exista peste 30 de mutatii”

Valeriu Gheorghita - presedintele Comitetului National de coordonare a campaniei de vaccinare impotriva Covid-19, a facut primele declaratii despre varianta Omicron a coronavirusului.

 

Medicul militar a declarat ca noua varianta este cu adevarat ingrijoratoare mai ales ca are peste 30 de mutatii la nivelul proteinei Spike, ceea ce ii ofera rezistanta la vaccinuri. 

„Ce stim in momentul de fata este ca aceasta este una din cele mai interesante variante de SARS-COV-2, in sensul in care exista peste 30 de mutatii la nivelul proteinei Spike, lucru nemaiintalnit pana la acest moment. Avem atatea mutatii acumulate pe aceeasi tulpina virala dintre care mai mult de jumatate sunt in zona critica a zonei Spike, exact in zona in care se leaga anticorpii neutralizanti, anticorpii care apar atat dupa vaccin cat si dupa boala naturala.

Din acest punct de vedere sunt indicii importante ca aceasta varianta virala ar reprezenta o varianta de escape, adica de scapare se sub actiunea neutralizanta a anticorpilor ceea ce reprezinta o problema. Un al doilea indiciu este legat de contagiozitate. In momentul in care in Africa de Sud s-a inregistrat o crestere importanta a numarului de cazuri Africa de Sud tocmai iesea din valul 4 generat de varianta Delta. (...)

Din datele preliminare, se pare ca are aceasta capacitate de a reinfecta persoanele care au trecut prin infectie SARS-COV-2 anterior, precum si de a genera cazuri de infectii la persoane cu schema completa. Dar trebuie sa tinem cont de un aspect. Persoanele care au istoric de trecere prin boala sau care au fost vaccinate sunt mult mai bine protejate in fata formelor severe. Este putin probabil ca la aceste persoane aceasta varianta sa genereze cazuri severe de boala. Noi estimam ca se va mentine protectia fata de formele severe, chiar daca nu vom avea o protectie ridicata fata de infectie”, a spus medicul Valeriu Gheorghita, luni seara, la un post TV.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare