Boli

#boli #alimentatie #zinc #minerale #sanatate #unghie #unghii

Unghiile iti "vorbesc" despre sanatatea ta

Uita-te cu atentie la unghiile tale si vei putea observa variatii subtile in textura sau culoarea acestora, ca de exemplu nuante de alb ori rosu, si exfolieri la suprafata acestora. Poate ca nu stii, dar unghiile tale iti furnizeaza indicii valoroase referitoare la sanatatea ta.

Unghiile unui trup sanatos au culoarea roz, fara pete sau dungi si fara sa fie exfoliate. In momentul in care unghiile tale nu se incadreaza in descrierea de mai sus, trebuie sa te gandesti la faptul ca exista posibilitata ca organismul tau sa aiba diverse carente.

Nu numai ca unghiile iti pot indica lipsa de vitamine si minerale, dar iti pot indica diverse boli precum hepatita ori afectiuni cardiovasculare. De asemenea, exista mari sanse ca schimbarile “brutale” in ceea ce priveste aspectul unghiilor sa arata faptul ca exista o infectie ori, ceva mai grav de atat, boli precum lupus (boala a pielii, a mucoaselor si a tesuturilor) sau anemie.

Anumiti medici incearca sa depisteze anemia, privind cu atentie unghiile pacientilor. Unghiile “palide” ori prea albe pot indica faptul ca acestia au o cantitate scazuta de celule rosii in sange.

Iata cateva exemple concrete de ceea ce ne indica aspectul unghiilor noastre:

Unghiile albe - indica boli hepatice;

Unghiile galbene, groase, care cresc greu – boli de plamani, precum emfizem (inflamarea si dilatarea exagerata a capetelor distale (non–respiratorii) ale bronhiilor pulmonare);

Unghiile jumatate albe, jumatate roz – diabet.

Este adevarat ca nu toate persoanele bolnave de diabet, spre exemplu, intampina schimbari ale aspectului unghiilor, insa atunci cand acest lucru se intampla trebuie sa consulti un medic si sa ai mai multa grija in ceea ce priveste alimentatia.

Pentru consolidarea unghiilor, evitarea infectiilor si imbunatatirea aspectului, incearca sa tii cont de urmatoarele sfaturi:

- Pastreaza-ti unghiile curate si uscate;

- Evita sa iti rozi unghiile sau sa le folosesti in scopuri care genereaza deteriorarea lor (scobit in pamant, curatat etc);

- Aplica zilnic crema pentru unghii si cuticule . Spre exemplu, o crema ce contine acid lactic, previne exfolierea si ruperea unghiilor;

- Pileste unghiile intr-o singura directie;

- Nu iti taia cuticulele pentru ca acest lucru poate duce la infectarea lor. Daca te deranjeaza, impinge-le spre baza;

- Evita dizolvantul de unghii care contine acetona si opteaza unul pe baza de ulei;

- Daca ai unghii false, verifica mereu daca ti-au aparut pete de culoare verzuie (un semn al infectiei bacteriene);

- Adopta un regim alimentar echilibrat si ia vitamine care contin biotina (aceasta se regaseste in drojdie de bere, tarate de grau, germeni de grau, ficat, rinichi, soia, pepene galben, varza, melasa de strugure negru, oua, ovaz, alune si nuci);

- Mananca alimente ce contin vitamina A (faina de grau, malai, ardei gras, ceapa verde, spanac, morcov, rosii, caise, prune uscate), vitamina C (lamai, portocale, broccoli, capsuni, pepene rosu, ardei gras, mango, varza, spanac, afine, mere, etc), vitamina B 12 (ficat, produse lactate, oua, fructe de mare – crabi, scoici, stridii), sulf (oua, fasole, carne, fructe de mare, mustar) si siliciu (ovaz, orz, orez, avocado, castravete, salata verde, capsuni). De asemenea, sucul de morcov este foarte important pentru unghii si pentru intregul organism.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare