Boli

#arsuri stomacale #gastrita #ulcer gastro-duodenal #alimentatie #dureri #ulcer #stomac

Ulcer sau simple dureri de stomac?

La originea durerilor abdominale aparute adesea intre mese se poate afla ulcerul stomacal, cunoscut sub denumirea de ulcer gastro-duodenal. Acesta se grupeaza in doua patologii oarecum diferite: ulcerul gastric si ulcerul duodenal.

Ulcerul de care se manifesta in aproximativ 90% dintre ulcerele stomacului se situeaza intre stomac si intestinul subtire . Este o forma mai usoara de boala si implicit mai simplu de tratat. Se intalneste mult mai des la barbati, decat la femei. Al doilea tip de ulcer este cel gastric, o forma de boala mult mai rara, insa mai grava, care necesita o atenta supraveghere medicala.

Cauzele ulcerului stomacal

Prima cauza a aparitiei ulcerului stomacal este contractarea unei bacterii: . Este depistata la peste 90% dintre persoanele care sufera de ulcer duodenal si peste 70% - ulcer gastric . Insa, aceasta bacterie nu declanseaza neaparat aparitia ulcerului, ci vinovati mai pot fi factorii genetici sau de mediu. Contaminarea cu bacteria helycobacter pylori survine de obicei in timpul copilariei. Eradicarea timpurie a acestei bacterii diminueaza riscul de recidiva si aparitia complicatiilor.

De asemenea, administrarea freventa de antiinflamatoare nesteroidiene (aspirina) este adesea cauza dezvoltarii ulcerului la stomac. Antiinflamatoarele actioneaza prin inhibarea unei enzime, COX-1, care are o actiune protectoare asupra stomacului crescand sinteza mucusului (peretii stomacului sunt protejati fata de actiunea coroziva a sucului gastric de catre un strat de acest strat de mucus). Riscul de ulcer este major in cazul asocierii a doua medicamente antiiflamatoare, a unui tratament prelungit sau a unor doze foarte puternice.

Alte afectiuni sunt susceptibile de a se afla la originea ulcerului gastro-duodenal: insuficienta renala cronica, pancreatita cronica alcoolica, hiperparatiroidia etc.

Simptomele ulcerului stomacal

Ulcerul este definit ca o pierdere din mucoasa peretelui stomacal sau duodenal. Aceasta boala se manifesta printr-o durere abdominala tipica, denumita si ulceroasa: senzatie de durere vie, de tipul crampelor sau a foamei puternice, cu iradiere spre zona dorsala. Este calmata prin alimentatie si medicamente anti-acididitate.  

Stabilirea diagnosticului

  • Fibroscopie eso-gastro-duodenala, care permite vizualizarea ulcerulului si a efectuarii biopsiei;
  • Tranzitul eso-gastro-esofagian, care este mult mai putin utilizat dupa descoperirea fibroscopiei.

Infectia cu bacteria helicobacter pylori se poate depista prin:

  • examen la microscop;
  • testul rapid la ureaza (un tip de biopsie);
  • cultura bacteriologica a biopsiilor;
  • testul respiratoriu;
  • serologie.

Cum se trateaza ulcerul

Tratamentul medical se bazeaza in principal pe reguli igienico-dietetice:

  • stoparea fumatului sau cel putin reducerea numarului de tigari, deoarece tutunul creste secretia digestiva;
  • renuntarea la medicamentele care agraveaza ulcerul, in masura in care este posibil;

Tratamentul medicamentos consta in administrarea de inhibitori care sa reduca secretia acida si in eradicarea bacteriei helicobacter pylori cu ajutorul antibioticelor.

O alimentatie sanatoasa permite de asemenea prevenirea bolii. Este important sa ai o dieta echilibrata si sa privilegiezi fructele si legumele. Persoanele care iau anti-inflamatoare pentru a preveni riscurile de criza cardio-vasculara trebuie sa consulte medicul inainte de a opri administrarea lor.

Afectiune frecventa, ulcerul gastro-duodenal nu trebuie neglijat. Un tratament urmat corespunzator ramane mijlocul cel mai bun de a evita ca boala sa recidiveze sau de a preveni complicatii grave (cancer la stomac).

Citeste mai mult:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare