Boli

#tumori #tumori maligne # tumori canceroase #tumori benigne

Tumori maligne versus tumori benigne! Care sunt diferentele

Exista tumori maligne si tumori beningne iar diferenta dintre ele este foarte importanta, motiv pentru care fiecare persoana ar trebui sa stie ce reprezinta fiecare.

Tumori benigne

O tumoare beningna nu este canceroasa. Comparativ cu tumorile canceroase, sau maligne, o tumoare beningna nu se raspandeste in organism, insa poate fi periculoasa daca apasa nervi primari, artere sau comprima materia creierului. Aceste tumori raspund bine la tratament si ofera un prognostic favorabil.

Unele cauze include leziunile traumatice, inflamatiile cronice si infectiile nedetectate.

Cele mai frecvente tumori beningne sunt:

  • Adenoamele – care acopera glandele si organele;
  • Meningioamele – la nivleul creierului sau al maduvei spinarii;
  • Fibroamele – in tesutul conjunctiv al organelor;
  • Papiloamele;
  • Lipoamele;
  • Hemangioamele – in vasele de sange sau pe piele;
  • La nivelul nervilor;

Tumorile beningne au de obicei un sac de protectie realizat de sistemul imunitar, care separa tumora de restul corpului si permite indepartarea usoara. Exista si situatia in care tumorile beningne pot deveni maligne insa se intampla rar.

Tumori maligne

Atunci cand medicul stabileste existenta unei tumori maligne, inseamna ca masa tumorii este canceroasa. Cuvantul maling inseamna rau nascut si are provenienta latina. Acest tip de tumoare se poate multiplica necontrolat si poate genera metsataze in diverse parti ale corpului sau poate invada tesutul din jur.

Tumorile maligne sunt formate din celule anormale instabile, care calatoresc prin fluxul sanguin, sistemul limfatic si sistemul circulator. Celulele maligne nu au molecule de adeziune chimica prin care sa se ancoreze la locul in care au aparut, asa cum se intampla in cazul tumorilor benigne.

Exista mai multe cauze care pot genera cancer – unele fiind acceptate la scara larga de comunitatea medicala. Obezitatea, fumatul, alcoolul, dieta deficitara, mediul poluat, expunerea la metale grele si toxinele caznice sunt cativa vinovati care pot genera cancer in organism.

Cele mai des intalnite tipuri de tumori maligne sunt sarcoamele – testuri conjunctive care apar in muschi, tendoane, cartilaje si tesut adipos, sau carcinoamele care apar in glande cum ar fi colul uternin, sanul, plamanii sau tiroida.

Tumorile maligne pot sa nu genereze simptome la inceput, iar prima indicatie ca ceva nu este in regula poate fi in momentul in care apar durerile. Aceste tumori sunt elastice si vor creste mari inainte de a fi detectate. Pe masura ce se dezvolta ele pot incepe sa apese organele si vasele de sange sau nervii si pot aparea dureri generale sau locale.

Tumorile precanceroase se incadreaza undeva intre cele benigne si maligne. Markerii lor sunt de tumori maligne insa nu sunt evidentiati. Ele se caracterizeaza drept tumori maligne cu exceptia cazului in care nu manifesta extindere celulara.

Detectarea din timp a tumorilor face ca vindecarea sa fie mai usoara. Indiferent daca este vorba despre tumori maligne sau beningne, cu cat sunt depisate mai repede cu atat sa va putea aplica un tratament mai eficient, care sa dea rezultatele dorite. In acest sens, recomandarea medicilor este ca fiecare persoana sa se prezinte pentru un control ori de cate ori apare o stare nejustificata, cum ar fi durerile frecvente si intense, starile de rau si alte simptome similare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare