Boli

#libidou #medicament #hormoni #orgasm #sex #tulburari sexuale

Tulburarile sexuale la femei

Peste 40% dintre femei sufera de disfunctii sexuale, se precizeaza intr-o recenta cercetare stiintifica. In aceasta categorie intra cu precadere femeile care au depasit varsta de 60 de ani (desi din punct de vedere organic ele raman active sexual toata viata), femeile care sufera de boli cronice (hipotiroidie, cancer, diabet, artrita), persoanele care au suferit interventii chirurgicale de indepartare a uterului sau a unui san, victimele unei agresiuni sexuale, femeile care iau anumite medicamente, in special contraceptive orale.

Principalele disfunctii sexuale feminine

Lipsa dorintei sexuale. De-a lungul vietii, libidoul femeilor fluctueaza de la momente intense la perioade lipsite de pasiune. Acest lucru depinde foarte mult de stadiul relatiei amoroase, starea de sanatate, buna dispozitie si alte evenimente care se petrec de-a lungul vietii (sarcina, doliu, perioada postului etc). Oricare ar fi originea, o scadere prelungita a dorintei sexuale poate avea o incidenta asupra psihicului si stimei de sine, dar mai ales asupra relatiei de cuplu.

Dispareunia sau dureri in timpul actului sexual. Anumite femei simt disconfort pana la dureri puternice si persistente in timpul intretinerii relatiilor sexuale. Dispareunia poate fi temporara (prima experienta sexuala) sau permanenta, cauzata de diversi factori: cistita , varice in zona vulvara, sindrom uretral, cicatrice perineala dupa nastere, constipatia etc.

Tulburari orgasmice. In momentul orgasmului, muschii organelor sexuale se contracta spasmotic si foarte intens. Desi exista dorinta intensa si stimulare sexuala, unele femei nu ajung sa aiba orgasm (nici vaginal, nici clitoridian).

Alti factori care pot perturba relatiile sexuale

Scaderea hormonilor sexuali. Hormonii estrogeni si testosteronul (si femeile produc acest hormon insa intr-o cantitate mai mica decat in cazul barbatilor) joaca un rol important in dorinta sexuala.

Trecerea la perioada menopauzei, fie naturala, fie provocata de chirurgical prin inlaturarea uterului sau a ovarelor, diminueaza producerea acestor hormoni. In cazul multor femei, aceasta situatie duce la scaderea libidoului. Pe de alta parte, disparitia menstruatiei poate favoriza aparitia uscaciunii vaginale din cauza unei lubrifieri prea sarace, in timpul stimularii sexuale.

Sarcina. In general, sarcina este departe de a fi un obstacol in viata sexuala. Insa, in primul trimestru de sarcina, dorinta sexuala scade intr-o anumita masura din cauza greturilor, a starii de neliniste si a durerilor mari de la nivelul sanilor.

In al doilea trimestru de sarcina, dimpotriva libidoul creste datorita dilatatiei vaginului, a perineului si a irigatiei sangvine mult mai puternice decat de obicei. Stimularea sexuala puternica este atribuita si cresterii nivelului de hormoni estrogeni mult mai mare pe perioada sarcinii. Odata cu aparitia bebelusului si transformarile corpului, dorinta sexuala se diminueaza din nou. Factorii care pot perturba libidoul sunt: complicatii in timpul nasterii, starea de sanatate a copilului, tonusul muschilor vaginali etc.

Boli care afecteaza organele genitale sau organele conexe. Femeile care sufera de vaginita , infectii urinare, infectii cu transmitere sexuala pot avea probleme in timpul actului sexual. De asemenea, endometrioza este o afectiune ginecologica grava care provoaca dureri coitale.

Probleme relationale. Conflictele permanente cu partenerul au repercursiuni asupra relatiei sexuale.

Boli cronice. Artrita, cancerul, diabetul, insuficienta cardiaca sau renala sunt boli grave care provoaca dureri si care obosesc organismul. Stilul de viata si starea psihologica sunt perturbate de simptomele acestor boli care afecteaza indirect si dorinta sexuala.

Stresul, depresia si anxietatea. Tensiunea nervoasa generata de diverse preocupari ( serviciu , ingrijirea copiilor sau a parintilor bolnavi etc), depresia provocata de pierderea locului de munca sau lipsa banilor scad dorinta sexuala.

Violenta sexuala. victimele violentei sexuale intampina adesea probleme in timpul raporturilor sexuale.

Anumite medicamente. Medicamentele hipotensoare diminueaza afluxul de sange in zona clitorisului si la nivelul organelor genitale, ceea ce face mai dificila aparitia orgasmului. Pastilele anticonceptionale, care fac sa varieze nivelul de estrogen, usuca mucoasa vaginala. De asemenea, printre medicamentele care cauzeaza uscaciunea vaginala se mai regasesc antihistaminele si medicamentele antidepresoare.

Dusuri vaginale. Practica regulata a dusurilor vaginale (3-4 ori pe luna) poate altera echilibrul natural al florei vaginale si chiar poate creste riscul de vaginita (se usuca peretele vaginului, ceea ce face extrem de dureros actul sexual).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare