Boli

#menstruatie #tulburari menstruale #amenoree

Tulburarile menstruale

Amenoreea, menoragia sau hipermenoreea sunt doar cateva dintre tulburarile menstruale care pot sa apara la orice femeie matura, indiferent de varsta sa. Aceste tulburari apar din diverse motive, insa de cele mai multe ori, responsabile de producerea acestora sunt  problemele  hormonale.


Hipomenoreea


Hipomenoreea reprezinta duminuarea cantitativa a fluxului menstrual si poate fi (cand fluxul mentrual este redus incepand de la primele menstruatii fiind determinat de un uter mic sau de o secretie hormonala scazuta a ovarului) sau secundara (cand problema apare dupa mai mult timp sau in urma unui avort, o nastere sau conditii de stres).


Amenoreea


Amenoreea se manifesta prin sangerarii mentruale. Aceasta poate fi primara , atunci cand femeia nu are mentruatie pana la varsta de 16 ani, iar acest lucru este insotit de lipsa dezvoltarii caracterelor sexuale ( axilara, pubiana, ). Amenoreea poate fi primara in momentul in care femeia a avut menstruatie , insa a incetat pentru cel putin 3 luni.


Polimenoreea


Polimenoreea reprezinta scaderea duratei ciclurilor menstruale sub 21 de zile si poate fi determinata de cauze ovariene ( inflamatii pelviene, ovariana, congestie ovariana din anexite) sau din cauza dereglarii sistemului ovare-gonadostat.


Hipermenoreea


O tulburare mentruala foarte frecventa este hipermenoreea, adica mentruatia cu un flux foarte abundent si este cauzata de tumori (fibrom, polipi), hiperplazie de endometru sau afectiuni care dus la coagularea sangelui (tulburari cantitative si calitative ale trombocitelor.


Metroragia


Metroragia este o tulburare care consta in sangerari aparute in afara perioadelor mentruale, iar printre cauze se afla avortul, sarcina ectiopica, modificare de pozitie a uterului, leziuni provocare de un contact sexual sau de prezenta unor corpi straini intrauterini. In acelasi timp, , tumorile beningne sau maligne pot si cauza aparitiei metroragiei.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare