Boli

#depresie #creier #tulburari bipolare

Tulburarile bipolare, o forma de depresie grava

Depresii puternice, comportament agresiv , putere de concentrare minima sau ganduri negative sunt doar cateva dintre simptomele pe care le experimenteaza persoanele care sufera de tulburari bipolar.e Aceasta afectiune dureaza toata viata, insa daca tratamentul este respectat simptomele pot disparea in timp. Persoanele care sufera de tulburari bipolare pot duce o viata personala si sociala normala si se pot bucura de satisfactiile unei vieti implinite.
 

Ce sunt tulburarile bipolare

 

Tulburarile bipolare sunt dereglari ale creierului care cauzeaza schimbari neobisnuite de dispozitie. Cei care sufera de aceasta afectiune au nivele diferite de activitate si nu pot duce la sfarsit in mod normal activitatile de la serviciu. Simptomele acestei afectiuni sunt foarte severe. Sunt diferite  fata de schimbarile obisnuite de dispozitie. Aceasta afectiune poate duce la relatii interpersonale defectuoase, la performante scolare si profesionale scazute si uneori chiar la suicid.

Tulburarea bipolara este insa o afectiune care se trateaza. Persoanele care sufera de aceasta afectiune pot duce o viata normala si plina de satisfactii. Tulburarile bipolare se dezvolta de cele mai multe ori in perioda de adolescenta sau in primii ani de tinerete. Aceasta afectiune poate fi dificil de diagnosticat. Unele persoane pot suferi de aceasta boala ani intregi pana sa primeasca diagnosticul corect.

 

Care sunt simptomele tulburarilor bipolare

 

Tulburarile bipolare sunt impartite in mai multe tipuri. Fiecare tip de tulburare prezinta propriile simptome. Aceste simptome difera de la o persoana la alta. Pentru unii pacientii, depresia cauzeaza cele mai multe probleme, pentru altii cele maniace sunt cele mai acute.

Printre simptomele maniei se numara stari de euforie, optimism extrem, incredere de sine puternica, mod de judecata deteriorat, discurs rapid, ganduri haotice, comportament agresiv, agitatie, iritare, libido crescut, putere de concentrare precara sau psihoza. De asemenea, persoanele care sufera de aceasta afectiune au tendinta de a cheltui foarte mult pe lucruri neimportante si de a-si satisface toate mofturile, au o dorinta ridicata de a face performanta la locul de munca. Exista insa si reversa: performante slabe, lipsa de la scoala sau de la serviciu si consum de droguri si alcool.

Simptomele din starea de depresie sunt momente accentuate de tristete, ganduri suicidale, anxietate, vinovatie, probleme de somn, apetit crescut sau scazut, oboseala, pierderea interesului in activitatile zilnice, iritabilitate, probleme de concentrare, dureri fizice fara motiv si performante slabe la scoala sau la serviciu.

 

Care sunt cauzele tulburarilor bipolare

 

Factorii declansatori ai tulburarilor bipolare pot fi de mai multe feluri. Persoanele care sufera de afectiuni bipolare prezinta modificari fizice la nivelul creierului. De asemenea, functionarea incorecta sau defectuoasa a creierului sta la baza tulburarilor bipolare. Problemele hormonale pot duce la astfel de tulburari.

De asemenea, riscul de aparitie a tulburarilor bipolare este mai ridicat la personale care au in familie rude care sufera de aceasta afectiune. Stresul, abuzul sau alte experiente traumatizante joaca si ele un rol important in aparitia tulburarilor bipolare.

 

Cum este afectata in timp o persoana de tulburarile bipolare

 

Tulburarile bipolare tin toata viata. Episoadele maniaco-depresive revin in timp. In aceste episoade, multe persoane care sufera de tulburari bipolare, nu au niciun fel de simptome. Unii pacientii pot experimenta episoade severe de depresie sau manie de 4 - 5 ori pe an. Alti pacienti pot suferi astfel de momente saptamanal, uneori si zilnic. Aceste episoade apar la persoanele care sufera sever de tulburari bipolare si care au avut primele episoade la o varsta frageda. Episoadele rapide de manie si depresie afecteaza mai mult femeile decat barbatii.

Tulburarile bipolare se inrautatesc daca nu sunt tratate. In timp, cei care sufera de aceasta afectiune pot avea episoade mult mai frecvente si mai severe. O persoana care incepe tratamentul tarziu, poate avea probleme personale , sociale si profesionale. Diagnosticul corect si tratamentul adecvat ii ajuta pe cei care sufera de tulburari bipolare sa duca o viata normala si sanatoasa. Tratamentul reduce si frecventa si severitatea episoadelor maniaco-depresive.

 

Ce alte afectiuni coabiteaza cu tulburarile bipolare

 

Abuzul de substante este foarte comun printre persoanele care sufera de tulburari bipolare. Unii pacienti vor incerca sa isi trateze problemele psihice cu alcool sau droguri. Aceste substante insa declanseaza si prelungesc simptomele tulburarilor bipolare. Anxietatea sau fobia sociala sunt alte afectiuni care apar la persoanele cu tulburari bipolare. De asemenea, bolile tiroidiene, migrenele, bolile cardiane, diabetul sau obezitatea pot fi cauzate de tulburarile bipolare.

 

Cum pot fi diagnosticate tulburarile bipolare

 

Primul lucru care trebuie facut pentru a primi diagnosticul corect este discutia cu un medic. Acesta va efectua diverse examinari si teste de laborator. Tulburarile bipolare nu pot fi detectate in urma analizelor de sange sau a scanarilor cerebrale. Medicul generalist il va indruma pe pacient la un medic psihiatru sau psiholog care va evalua starea de sanatate mentala.

De obicei, psihologul sau psihiatrul va discuta cu pacientul despre istoria sa personala, problemele familiale si simptomele pe care le prezinta. De asemenea, medicul psiholog trebuie sa discute si cu rudele apropiate ale pacientului. De cele mai multe ori, persoanele care sufera de tulburari bipolare cauta ajutor in randul familiei sau al prietenilor apropiati. Este astfel important ca si prietenii sau familia sa il descrie pe pacient.

 

Cum se trateaza tulburarile bipolare

 

Tratamentul pentru tulburarile bipolare este o combinatie de factori. Medicamentele nu sunt suficiente. Pentru a trata cu succes aceasta afectiune, persoanele afectate trebuie sa se educe in ceea ce priveste boala, sa comunice deschis cu medicul, sa aiba un stil de viata sanatos si sa respecte medicamentatia.

Medicamentele trebuie prescrise doar de catre medicul psihiatru sau de catre psiholog. Raspunul la aceste medicamente difera de la persoana la persoana. De asemenea, pacientul trebuie sa tina un jurnal zilnic in care sa isi noteze schimbarile de dispozitie, medicamentele pe care le ia si evenimentele cotidiene. In acest fel, medicul poate trata boala mai eficient.

Pe langa medicamentatie, pacientul cu tulburari bipolare trebuie sa aiba si intalniri regulate cu psihologul sau pshiatrul. Discutiile cu acesta sunt foarte eficiente in tratarea acestei afectiuni. Medicul ofera suport si ii expune pe larg ce presupune afectiunea de are sufera. De cele mai multe ori si familia pacientului participa la terapie.

Tulburarile bipolare nu se vindeca niciodata. Tratamentul poate fi insa eficient si simptomele sa fie estompate. Tratamentul trebuie sa fie continuu. Cele mai multe persoane care sufera de aceasta afectiune isi imbunatatesc starea dupa un an de tratament. Simptomele si episoadele maniaco-depresive nu dispar, insa sunt de intensitate si frecventa mai mica, uneori doar o singrua data pe an.

Tratamentul medicamentos este insa mult mai eficient daca pacientul urmeaza si o terapie psihologica. Recuperarea in acest caz este completa.  

 

Cum poti sa ajuti un prieten care sufera de tulburari bipolare

 

Daca printre prietenii tai se numara si persoane car sufera de tulburari bipolare acest lucru te va afecta si pe tine. Cel mai important lucru pe care poti sa il faci este sa iti ajuti prietenul sa primeasca diagnosticul si tratamentul corect.

De asemenea este important sa fii suportiv, sa il intelegi si sa ai rabdare. Este indicat sa te documentezi despre afectiunea de care sufera. Astfel poti intelege mai bine prin ce trece. Vorbeste cu el mai des si asculta-l bine. Petrece mai mult timp cu prietenul tau si invita-l la activitati pozitive precum o plimbare prin parc sau o excursie. Incurajeaza-l sa respecte tratamentul.

 

Ce trebuie sa faci daca suferi de tulburari bipolare

 

Daca suferi de aceasta afectiune, iti va fi foarte greu la inceput sa te obisnuiesti. Va fi nevoie de ceva timp, insa lucrurile vor merge bine daca respecti tratamentul. Este indicat sa discuti deschis cu psihologul sau psihiatrul. Inacearca sa mananci si sa dormi la ore fixe. Incearca sa dormi suficient, 7- 8 ore pe noapte. Respecta tratamentul medicamentos. Asteapta-te ca starea ta sa se imbunatateasca treptat si nu imediat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare