Boli

# tratament fara reteta #medicamente fara prescriptie

Tratamentul fara reteta – ce inseamna si cum actionezi responsabil oriunde te-ai afla

Expertii in sanatate publica atrag atentia ca este indicat sa nu te tratezi dupa instinct sau inspirandu-te din experientele pe care le-au avut altii, pentru ca fiecare organism este unic. Totusi, durerile de cap, de stomac, cele menstruale, nasul infundat, febra usoara, racelile comune, toate reprezinta o gama larga de simptome si de afectiuni care nu necesita neaparat un consult specializat pentru a fi diagnosticate si tratate. Insa este esential ca in astfel de situatii sa te informezi corect si sa actionezi responsabil.

 

In cele ce urmeaza, afli ce inseamna, de fapt, tratamentul fara reteta, care sunt aspectele importante legate de mediul online si care sunt recomandarile specialistilor in ceea ce priveste folosirea medicamentelor ce pot fi eliberate fara prescriptie medicala. 

Ce presupune tratamentul fara reteta

Tratamentul fara reteta presupune, printre altele, administrarea unor medicamente fara prescriptie, disponibile atat offline, cat si online, si care mai poarta denumirea de OTC-uri (over-the-counter). Acest tratament nu exclude insa sub nicio forma consultul medicului specialist sau al farmacistului. Motivul este ca toate medicamentele, deci si cele eliberate fara reteta, au in componenta anumite substante active ce actioneaza direct asupra problemei medicale aparute si sunt concepute pentru prevenirea bolilor.

Medicamentele fara prescriptie pot fi folosite de mai multe persoane care prezinta aceleasi simptome sau afectiuni, au o marja mai mare de siguranta decat cele eliberate pe baza de reteta, dar pot fi daunatoare daca nu sunt administrate corect. De aceea, este esential sa citesti intotdeauna prospectele, pentru a le folosi adecvat. Agentia Nationala a Medicamentului este organismul care supervizeaza toate OTC-urile, avand specialisti care au expertiza medicala si competente pentru a controla prospectele medicamentelor existente pe piata.

Aspecte importante legate de mediul online

Daca alegi sa comanzi online, pentru siguranta ta si a celor dragi este recomandat sa folosesti doar site-uri care iti pun la dispozitie si un dialog cu un farmacist, care sa te consilieze in alegerea pe care o faci. Pentru aceasta, vei completa un formular preliminar. Retine ca site-urile farmaceutice care iti ofera OTC-uri fara suport sau consultanta unui farmacist incalca o procedura importanta.

Un alt aspect esential legat de mediul online este transportul medicamentelor pana la tine. Este vorba despre medicamente care au cel putin o substanta activa ce poate genera, in anumite cazuri, efecte adverse. Asadar, ele au nevoie de un regim special de depozitare. Astfel, daca in farmacii ele sunt pastrate la temperatura controlata, aceleasi conditii trebuie indeplinite si in timpul livrarii. Prin urmare, farmaciile online care pun la dispozitie OTC-uri, dar le transporta in regim obisnuit, pun in pericol sanatatea pacientilor.

Apoi, daca alte produse sau servicii au o politica de retur, din motive de siguranta medicamentele fara prescriptie nu mai pot fi returnate odata ce au ajuns la destinatar.

Tratamentul fara prescriptie – recomandarile specialistilor

In ceea ce priveste tratamentul cu medicamente ce pot fi eliberate fara reteta, sunt cateva aspecte esentiale de care specialistii in sanatate publica iti recomanda sa tii cont:

● citeste cu atentie prospectul – medicamentele contin substante active si excipienti; este important sa citesti integral prospectul, ca sa vezi ce contraindicatii poate avea medicamentul respectiv in cazul in care suferi de alte boli sau afectiuni ce pot influenta eficienta medicamentului;

● verifica interactiunea cu alte substante – orice medicament fara prescriptie medicala poate interactiona cu alte medicamente, suplimente alimentare sau dispozitive medicale pe care le folosesti; pentru a evita efectele secundare neplacute sau chiar periculoase, este esential sa iei in calcul alte tratamente sau diete pe care le urmezi;

● apeleaza la recomandarile medicului sau farmacistului – daca vreo informatie iti este neclara, nu ezita sa apelezi la recomandarile medicului sau farmacistului; pentru a fi in siguranta, mentioneaza medicamentele pe care ti le administrezi deja si pe cele pe care intentionezi sa le iei; totodata, este important sa stii cum se administreaza corect medicamentul respectiv, atat in ceea ce priveste dozajul, cat si intervalul la care ar trebui luat;

● atentie la evolutia simptomelor – orice simptom sau afectiune care nu pare sa evolueze favorabil in cateva zile de la administrarea medicamentelor fara prescriptie necesita prezentarea la medic; totodata, orice reactii adverse trebuie comunicate imediat farmacistului sau medicului;

● tine cont de recomandarile specialistilor – expertii in sanatate publica iti recomanda sa nu iti administrezi medicamente decat la indicatiile medicului sau ale farmacistului; retine ca fiecare organism este unic si reactioneaza diferit la diverse forme de tratament si pentru ca acestea sa fie eficiente, ele trebuie sa raspunda nevoilor specifice acelui organism.

Asadar, medicamentele fara prescriptie medicala pot fi de ajutor numai in masura in care sunt administrate in mod informat, corect si responsabil, respectand cerintele din prospect si pastrand legatura cu un farmacist.

Sursa foto: Shutterstock

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare