Boli

#depresie #suicid #tristete #boala psihica

Tratamentul depresiei, absolut necesar

Depresia este una dintre tulburarile psihologice frecvent intalnite in ziua de azi. Persoana care sufera de aceasta afectiune este trista si nu are absolut deloc tonus. Tratamentul in acest caz este indispensabil, mai ales ca peste 15 % dintre depresivi aleg varianta extrema pentru a scapa de aceasta problema: suicidul.

Depresia provoaca o modificare a dispozitiei si o incetare a activitatii intelectuale si fizice. Persoana care sufera de aceasta tulburare este trista, suparata si foarte nervoasa. Din 1970, de cand depresia a fost descoperita ca afectiune a starii psihice, aceasta „nu a incetat" sa faca noi victime.

Din pacate, cauza declansatoare a depresiei ramane inca necunoscuta. Totusi, in ceea ce priveste natura ei se disting doua tipuri: depresia majora si distimia. Daca prima consta in episoade de tristete si irascibilitate severe care persista pe perioade indelungate, cea de-a doua este caracterizata de simptome cronice, mai putin violente, care persista de-a lungul mai multor ani.

Bolnavul isi pierde interesul pentru lucrurile cotidiene, plange foarte des si se gandeste obsesiv la anumite lucruri. In acelasi timp, alimentatia si somnul sunt perturbate. Mai mult decat atat, depresivul nu mai are incredere in sine, se devalorizeaza, si are intotdeauna un sentiment de culpabilitate excesiva.

 

Antidepresive sau psihoterapie ?

 

Exista doua mari forme de tratament: medicamentele si psihoterapia. Antidepresivele sunt prescrise pentru toate formele de depresie, fiind eficiente in 75% din cazurile de depresie majora. Totusi, aceste pastile prezinta si efecte secundare deloc de neglijat, mai ales in primele 15 zile de la administrare: greata, oboseala puternica, dureri abdominale , migrene etc).

Insa, dupa 16 zile, efectele benefice se fac simtite iar depresivul simte nevoia sa se exprime si sa vorbeasca despre starea in care se afla. In completarea tratamentului medicamentos, este necesar sa se faca psihoterapie care ofera senzatia de eliberare.

Prin intermediul acesteia, individul este dispus sa-si recunoasca personalitatea si sa identifice originea depresiei sale. Pentru a elimina simptomele depresiei, fiecare pacient trebuie sa recurga la terapiile comportamentale si cognitive.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare