Boli

# afectiuni neurologice tineri #afectiuni neurologice

Tot ce trebuie sa stii despre afectiunile neurologice la tineri

Afectiunile neurologice sunt boli care afecteaza sistemul nervos central si periferic. Sistemul nervos central este alcatuit din creier si maduva spinarii, iar sistemul nervos periferic este reprezentat de celule nervoase si ganglioni aflati in afara creierului si maduvei spinarii. Din ce in ce mai multi tineri intre 20 si 40 de ani sunt diagnosticati cu boli neurologice cronice, care nu se vindeca, cum ar fi scleroza multipla. Factorii genetici reprezinta principala cauza a acestor afectiuni, insa si alti factori pot fi implicati in declansarea bolilor neurologice – stil de viata dezechilibrat, fumat, consum excesiv de alcool si cofeina, consum de substante interzise, stres. Iata ce afectiuni neurologice pot aparea la tineri.

Epilepsia

Epilepsia reprezinta o afectiune a creierului, caracterizata de aparitia convulsiilor epileptice recurente (miscari involuntare ale corpului), asa-numitele crize epileptice, ca urmare a unei activitati neuronale anormale. Boala afecteaza persoanele de ambele genuri, in special intre 10 si 30 de ani. Convulsiile epileptice pot aparea generalizat (la nivelul intregului corp) sau partial (la nivelul unei parti a corpului). Convulsiile pot fi insotite de o stare de confuzie si chiar de pierderea starii de constienta.

Crizele epilpetice pot fi declansate de lipsa odihnei, stres excesiv, mancat excesiv sau in deficit, lumini puternice, unele substante (alcool, droguri, cafeina, unele medicamente).

Desi nu se cunosc cauzele exacte ale epilepsiei, unii factori pot declansa aparitia bolii: factori genetici, unele infectii (meningita, HIV/SIDA), traumatisme la nivelul capului, probleme prenatale (nutritie dezechilibrata a mamei in timpul sarcinii, consum de droguri sau infectii ale mamei in sarcina).

Scleroza multipla

Scleroza multipla este o boala degenerativa demielinizanta a sistemului nervos central, care afecteaza tinerii intre 20 si 40 de ani si care poate produce dizabilitate. Boala are cauze autoimune, ceea ce inseamna ca sistemul imunitar nu mai recunoaste tesuturile proprii si incepe sa le distruga. Totusi, fumatul si infectiile sunt factori de risc importanti in ceea ce priveste declansarea bolii.

Simptomele sclerozei multiple sunt:

●      Amorteli si furnicaturi la nivelul membrelor si unor zone a corpului

●      Afectarea coordonarii corpului

●      Tulburari de echilibru

●      Probleme la mers

●      Tulburari de vedere

●      Slabiciune musculara

●      Depresie

●      Ameteli

●      Disfunctii sexuale si ale tractului urinar

●      Dureri musculare

Miastenia gravis

Miastenia gravis este o boala neurologica cronica, de cauza autoimuna, caracterizata de o comunicare anormala intre nervi si muschi. Boala presupune o slabiciune musculara marcata, ceea ce afecteaza activitatile de zi cu zi (inclusiv pieptanatul, spalatul pe dinti sau imbracatul). Boala poate aparea la orice varsta, insa afecteaza in special femeile intre 20 si 30 de ani.

Miastenia gravis se manifesta prin:

●      Oboseala persistenta

●      Dificultati la inghitit

●      Dificultati de vorbire

●      Probleme de vedere, cum ar fi vedere dubla

●      Ptoza (pleoapa cazuta)

●      Slabiciune musculara

Neuroinfectiile

Neuroinfectiile reprezinta infectia sistemului nervos. Bolile infectioase care pot provoca neuroinfectii sunt:

●      Meningita bacteriana

●      HIV/SIDA

●      Encefalita virala

●      Tetanus

●      Tuberculoza

●      Poliomielita

●      Rabia

●      Malaria cerebrala

●      Neurocisticercoza

●      Toxoplasmoza

●      Hidatoza

●      Tripanosomiaza africana

●      Tripanosomiaza americana

●      Schistosomiaza


Tulburari neurologice asociate cu malnutritia

Afectarea neurologica poate surveni si pe fondul unor deficiente nutritionale severe. Malnutritia protein-calorica, deficitul de vitamina A, de vitamina B12, B1, de iod, fier si alti micronutrienti pot duce la afectare ireversibila a creierului.

In copilarie, malnutritia protein-calorica poate duce la afectarea dezvoltarii intelectuale (retard mental). Tot in cazul copiilor, deficitul de fier poate provoca intarziere in dezvoltarea psihica, iar deficitul de zinc, intarziere in dezvoltarea motorie. La orice varsta, deficitul de vitamina B12 poate provoca mielopatie cu tulburari senzoriale ale membrelor infeioare. Deficitul de vitamina B6 poate provoca polineuropatii, iar carenta de B1 poate duce la encefalopatie Wernicke.

Asadar, adultul tanar se poate confrunta cu boli neurologice. Daca recunosti simptomele afectiunilor neurologice, programeaza-te la un consult neurologic cat mai curand – servicii medicale de neurologie in Bucuresti.

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tehnologie-test-diagnostic-medic-4226264/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare