Boli

#pregatire operatie #operatie #pacient

Tot ce trebuie sa stie pacientul inainte de o operatie

O interventie chirurgicala este, pentru cei mai multi dintre pacienti, o experienta stresanta. Frica de operatie in sine sau de anestezie, eventualele complicatii care pot sa apara preoperator, intraoperator sau postoperator si o recuperare anevoioasa, sunt temeri care insotesc pacientul pe parcursul intregului proces. Stiind, insa, pas cu pas, cum vor decurge lucrurile, de la pregatirea pentru operatie pana la externare si respectand toate indicatiile medicale, n-ar trebui sa existe niciun motiv de teama.

Pregatirea pacientului inainte de operatie, intalnirea dintre chirurg si pacient in cadrul unei prime consultatii, este fundamentala. Cu acest prilej chirurgul va trebui sa explice pacientului, pe intelesul lui, tot ce se va intampla inainte de operatie, in timpul acesteia si dupa, si sa raspunda tuturor intrebarilor asa incat consimtamantul pentru interventie sa fie unul informat.

Cu exceptia interventiilor chirurgicale de urgenta, operatiile sunt programate, fiind necesara o perioada de timp in care sa se efectueze o serie de investigatii. De obicei, pacientii (in speciali cei oncologici), in afara de afectiunea de baza prezinta o incarcatura patologica destul de complexa. In functie de problemele de sanatate existente, se vor efectua controale de specialitate (cardiologie, pneumologie, nefrologie, diabetologie etc).

In cazul pacientilor care nu au si alte afectiuni, o electrocardiograma este suficienta dar obligatorie. Vor mai fi efectuate analize de sange, in vederea obtinerii unei imagini de ansamblu asupra statusului biologic al pacientului.

Revenind la pacientul oncologic care necesita interventie chirurgicala, este foarte important ca analizele sa stabileasca daca acesta sufera de anemie, pentru a fi corectata inainte de operatie. Corectarea anemiei are o importanta cruciala in bunul mers al interventiei si in recuperarea postoperatorie. Interventiile chirurgicale nu pot avea loc pana cand afectiunile nu sunt tratate sau compensate medical, scopul fiind evitarea riscului aparitiei complicatiilor.

„Daca dispunem de aceste analize cu 2-3 saptamani, o luna inainte de interventia chirurgicala, putem sa corectam aceste tare. Fie ca e vorba de administrare de fier oral (in cazul in care anemia nu este foarte severa, deficitul de fier nu este major), fie ca apelam la o administrare de fier intravenos (care, cu noile preparate, se poate realiza intr-o singura sedinta, in varianta de internare de zi), fie ca apelam la colegul hematolog sau oncolog pentru administrare de substante care sa determine practic o explozie a maduvei osoase, care sa produca cantitati adevcate de hemoglobina”, a explicat prof. dr. Stelian Mogoanta, medic primar chirurg.

In cazul celor care sufera de boli cronice severe, medicul specialist va interveni pentru ajustarea tratamentului sau va prescrie, temporar, o medicatie de substitutie.

Permis si interzis inainte si dupa operatie

Contrar mitului care se perpetueaza, in ziua de dinaintea operatiei pacientul are voie sa manance. Mai mult, este chiar recomandat sa o faca, sa serveasca trei mese, insa alcatuite din preparate usor digerabile. De asemenea, are voie sa consume lichide (apa, ceai). Consumul de lichide insa va fi oprit in ziua operatiei, cu doua ore inainte de aceasta, pentru a evita producerea de varsaturi in timpul inductiei anestezice.

In functie de operatie, alimentatia se va putea relua dupa 12 ore, cu lichide sau semisolide, iar dupa 24-48 de ore se poate reveni la o alimentatie normala, dar usoara. Se vor evita fructele si legumele proaspete, care fermenteaza si provoaca balonare excesiva.

O plaga necomplicata va fi lasata nepansata dupa 48 de ore de la operatie. Si tot dupa 48 de ore pacientul se va putea spala, apa avand efect benefic in vindecare.

Ce se intampla in ziua operatiei

In dimineata interventiei se va realiza toaleta preanestezica, iar in momentul in care echipa operatorie este pregatita, pacientul este condus la sala si preluat de anestezist. Acesta va obtine de la pacient acordul pentru unele manevre precum plasarea unei sonde urinare sau realizarea unei transfuzii intraoperator, in caz de sangerare.

Interventiile chirurgicale se desfasoara in anestezie generala, pacientul nu simte absolut nimic si se trezeste intr-o zona speciala, de post-anestezie, cu durere minora sau chiar fara durere (in interventiile laparoscopice sau realizate cu ajutorul robotilor durerea este semnificativ diminuata).

Reluarea mobilitatii si functiilor fiziologice

Multi pacienti, la sfarsitul zilei in care a avut loc operatia se pot ridica si se pot deplasa singuri pana cel putin la baie. In urmatoarele zile mobilitatea este recapatata, se suprima sonda urinara iar functiile fiziologice sunt reluate. Spitalizarea este redusa la minim, niciun pacient nu va sta internat mai mult timp decat este necesar ca medicul sa il supravegheze indeaproape, pentru ca cea mai buna si rapida recuperare se face acasa, in mediul familial.

De ce sa nu te temi de anestezie

In interventiile practicate in zona abdominala joasa, a membrelor inferioare sau a perineului, se foloseste de obicei rahianestezia sau peridurala, asa incat pacientul ramane constient. In chirurgia digestiva inalta si in patologia oncologica este nevoie de anestezie generala. Substantele utilizate in prezent fac ca riscurile sa fie mult diminuate. In combinarea substantelor anestezice, anestezistul tine cont de particularitatile fiecaruia (greutate, procent de grasime, musculatura), de caile de  metabolizare, de starea de functionare a rinichilor si ficatului. In aceasta consta priceperea si... magia anestezistului, care va ajusta dinamic dozele, in functie de parametrii pacientului pe parcursul desfasurarii interventiei chirurgicale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare