Boli

#sanatate #tinitus #simptome tinitus #tiuit urechi

Tinitusul sau de ce ne tiuie urechile

Ti se intampla adesea sa iti tiuie urechile si sa nu stii care este cauza sau cum sa tratezi aceasta problema suparatoare? Tinitusul, sau zgomotul din urechi, este un simptom extrem de frecvent, care afecteaza numeroase persoane. Nu este o problema alarmanta, insa cu ajutorul catorva schimbari in stilul de viata poti preveni tinitusul.

Ce este tinitusul

Tinitusul este zgomotul sau tiuitul din urechi. Este o problema extrem de comuna, care afecteaza 1 din 5 persoane. Nu este o boala in sine, ci un simptom al altor probleme, precum inaintarea in varsta, pierderea auzului, rani la nivelul urechilor sau dereglari ale sistemului circulator.

Chiar daca este agasant, tiuitul urechilor nu este un semn de alarma. Se agraveaza odata cu inaintarea in varsta, insa se trateaza foarte rapid.

Simptome ale tinitusului

Tinitusul se caracterizeaza prin senzatia suparatoare de sunete ascutite in ureche, in special atunci cand alte zgomete din mediul inconjurator nu sunt prezente. Suntele - fantoma pe care urechea le percepe pot varia in frecventa. De asemenea, se aud atat intr-o ureche, cat si in ambele urechi.

In unele cazuri, suntele sunt atat de tari incat pot afecta activitatile zilnice si abilitatea de concentrare.

Este indicat sa mergi la medic atunci cand tinitusul apare dupa un accident, o boala sau o raceala si nu dispare in decurs de o saptamana. De asemenea, mergi de urgenta la medic daca tinitusul este insotit de ameteala si pierderea partiala a auzului.

Cauzele tinitusului

O serie de afectiuni medicale pot cauza aparitia tinitusului. De cele mai multe ori, cauza principala a tinitusului este ranirea urechii interioare. Alte cauze ale tinitusului sunt problemele de urechi, afectiunile cronice, accidentele care afecteaza nervii auditivi.

Alte cauze ale tinitusului se numara:

varsta inaintata

expunerea la zgomote mari

dopuri de ceara

stres

depresie

accidente la nivelul capului sau gatului

tumori la nivelul capului sau gatului

arteroscleroza

hipertensiune

circulatia defectuoasa a sangelui

malformatii ale capilarelor.

De asemenea, tinitusul este cauzat si de anumite medicamente, precum antibioticele, diureticele, aspirina sau tratamentele pentru cancer.

Complicatii ale tinitusului

Tinitusul poate afecta semnificativ calitatea vietii. De cele mai multe ori, tinitusul este asociat cu oboseala, stresul, problemele de somn, dificultati de concentrare, probleme cu memoria, depresia, anxietate sau iritabilitate.

Cum sa previi tinitusul

Protejeaza urechile. In timp, expunerea la zgomote intense afecteaza dramatic nervii din ureche, ducand la tinitus si pierderea auzului. Daca lucrezi intr-un mediu in care esti expus zilnic la zgomot, este indicat sa iti protejezi urechile.

Da volumul mai mic. Expunerea indelungata la muzica foarte tare, fara protectii pentru urechi sau ascultarea muzicii cu volumul la maxim afecteaza auzul si provoaca si tinitus.

Ai grija de inima ta. Miscarea regulata, alimentatia echilibrata si un stil de viata sanatos sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a preveni afectiunile cardiace. Vasele de sange sanatoase, fara depuneri de grasime sunt benefice atat pentru sanatatea cardiaca, cat si pentru sanatatea urechilor.

Redu consumul de alcool. Alcoolul mareste circulatia sangelui si dilateaza vasele de sange, ceea ce duce la un volum mare de sange, in special in zona urechilor.

Controleaza stresul. Stresul agraveaza tinitusul, astfel ca este indicat sa inveti sa te relaxezi si sa eviti situatiile stresante.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare