Boli

#depistare cancer #test de sange #cancer

Testul de sange care poate depista cancerul cu patru ani inainte ca primele simptome sa apara

 

Un nou test de sange revolutioneaza medicina. Testul poate depista cancerul cu patru ani inaintea primelor simptome, spun cercetatorii din China.

Potrivit cercetatorilor, testul de sange denumit PanSeer este non-invaziv si are capacitatea de a detecta cancerul la 95% dintre persoanele care nu au simptome, insa ulterior primesc un diagnostic.

 „Am demonstrat ca pot fi detectate cinci tipuri de cancer printr-un test de sange bazat pe metilarea ADN-ului, cu pana la patru ani inainte de diagnosticul conventional”, au scris cercetatorii in studiul publicat in revista de specialitate Nature Communications.

Cercetatorii au precizat insa ca testul nu este capabil sa prezica aparitia cancerului ci doar sa detecteze celulele canceroase din faze incipiente, cand simptomele nu sunt inca prezente sau nu poate fi detectat prin alte metode.

Astfel de teste, cunoscute sub numele de biopsii lichide, au devenit punctul de interes al multor cercetari, deoarece ofera o modalitate non-invaziva de a analiza pacientii.

Acest studiu nou nu este primul care a raportat rezultate pozitive in depistarea precoce a cancerului cu ajutorul unui test de sange.  Cu toate acestea, oamenii de stiinta au declarat ca noul test poate detecta cancerul inainte ca pacientii sa arate orice simptome – ceeea ce foarte putine studii au mai aratat inainte.

Cercetatorii au specificat ca noul test se bazeaza pe screeningul unor regiuni particulare de ADN gasite in plasma din sange, numite grupari metilice, care adesea se cultiva in ADN-ul tumoral. Echipa a spus ca au folosit tehnici care le-a permis sa identifice chiar si niveluri foarte mici de astfel de ADN.

Apoi au folosit algoritmi de invatare automata - un tip de inteligenta artificiala - pentru a dezvolta un sistem care sa poata determina daca ADN-ul gasit in sange arata prezenta unor tumori, tinand cont de prezenta gruparilor metilice.

Pentru a dezvolta testul, echipa de cercetatori a utilizat probe de plasma din sange colectate de la persoane din China intre anii 2007 si 2014.

Pentru efectuarea studiului au fost evaluate probe de la 414 participantii care nu au dezvoltat nicio forma de cancer la cel putin cinci ani de la prelevarea sangelui si 191 de probe de la participantii care au fost diagnosticati cu cancer de stomac, cancer colorectal, cancer de ficat, de plamani sau esofag in termen de patru ani de la prelevarea probelor. De asemenea, echipa a mai analizat si 223 de probe la la pacienti diagnosticati deja cu unul dintre cele cinci tipuri de cancer.

Rezultatele au dezvaluit ca testul PanSeer a semnalat prezenta cancerul in cazul a 88% dintre participantii care au fost deja diagnosticati si in 95% dintre participantii care nu au fost diagnosticati cu cancer, dar ulterior au continuat sa dezvolte boala. De asemena, testul   i-a identificat corect pe cei 96% dintre participantii care nu au facut cancer in urmatorii cinci ani de la prelevarea probelor.

Cu toate acestea, testul nu poate identifica ce tip de cancer are fiecare individ.    

Sursa: https://www.theguardian.com/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare