Boli

#betisoare de urechi #casti #orl #auz #pierderea auzului #test auz #surditate

Testeaza-ti auzul in 30 secunde!

Auzul scade pe masura ce imbatranesti, insa te-ai intrebat vreodata daca el se deterioreaza conform varstei tale biologice? Portalul stiintific AsapSCIENCE te ajuta sa determini cat de bun este auzul tau raportat la anii pe care ii ai cu ajutorul unui test audio-video care dureaza in jur de 30 de secunde. Citeste mai jos si ce poti sa faci in cazul in care auzul ti-a slabit.

Pe masura ce imbatranesti, celulele cu par localizate in urechea interna, numite cili, mor. Spre deosebire de alte organe interne, aceste celule nu se mai regenereaza si nu mai pot fi inlocuite. Pe langa inaintarea in varsta, celulele cili, primele care au de-a face cu frecventele inalte, sunt ucise si de zgomotele puternice. De aceea apar probleme legate de auz atunci cand persoana in cauza a fost expusa vibratiilor puternice timp indelungat.

Filmuletul celor de la AsapSCIENCE ruleaza o serie de frecvente inalte pe baza carora poti sa iti dai seama daca auzul tau este potrivit sau nu varstei biologice pe care o ai. Pe masura ce frecventa sunetului din videoclip creste, varsta persoanei care o aude scade. Practic, in 30 de secunde, atat timp cat dureaza testul propriu-zis, iti poti da seama daca ai auzul unui om de sub 50 de ani sau al unuia de sub 20 de ani.


 

Cauzelele surditatii

Pierderea auzului apare brusc sau progresiv si poate fi reversibila, temporara sau definitiva. De acest fenomen sunt afectate toate grupele de varsta. Surditatea este cauzata de zgomotul puternic (concerte, mersul pe motocicleta, taierea ierbii cu masina de tuns etc.), varsta (degenerescenta celulelor), acumularea de cerumen in canalul auditiv extern, infectii la nivelul urechii etc.

Tratament pentru pierderea auzului

Tratamentul depinde foarte mult de cauza care a declansat pierderea auzului. Specialistii recomanda evitarea expunerii la zgomote puternice (concerte, cluburi, discoteci, casti cu volumul la maxim etc.), a tampoanelor de vata pentru curatarea urechilor si a betisoarelor de urechi.

In plus, daca lucrezi cu utilaje zgomotoase, se recomanda purtarea de casti speciale. Totodata, este necesar un consult ORL atunci cand ai probleme cu auzul. In functie de ce constata, medicul poate prescrie un tratament medicamentos sau chiar purtarea unei proteze auditive.

Sursa foto: hearinghubaudiologist.co.za

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare