Boli

# indepartare capusa #muscatura capusa #capusa

Te-a muscat o capusa? Ce trebuie sa faci!

Boala Lyme apare doar de la o muscatura de capusa. In ultima vreme, s-au inmultit avertismentele prin care populatia este rugata sa se fereasca de zonele in care exista multa vegetatie, in spatiile de joaca, parcuri, in jurul lacurilor, din cauza invaziei capuselor.

 

Muscatura de capusa poate fi cu adevarat periculoasa, pentru ca duce la aparitia bolii Lyme, o afectiune care, atunci cand progreseaza, poate fi periculoasa, chiar mortala.

Eruptiile cutanate, durerile de cap si de corp, febra, oboseala sau vederea din ce in ce mai neclara sunt printre cele mai frecvente simptome ale bolii Lyme.

Cel mai bun mod de a te feri de boala Lyme este sa previi muscatura provocata de capusa. Foloseste solutii speciale repelente, care desi nu garanteaza protectie totala, totusi sunt o varianta buna. Verifica in fiecare zi daca nu ai vreo capusa pe tine, mai ales daca ai mers prin padure, in parcuri sau in zone cu multa vegetatie.

Chiar si atunci cand ai folosit solutii impotriva capuselor exista sanse sa ajungi sa fii muscat, asadar este important sa stii ce trebuie sa faci in aceasta situatie.

In cazul in care urmeaza sa mergi in zonele care de regula sunt invadate de aceste insecte periculoase, ar fi recomandat sa ai la tine o penseta sau alte ustensile asemanatoare.

Cum indepartezi capusa de pe piele

In primul rand foloseste o penseta curata, dezinfectata cu alcool sau la flacara.

Prinde capul capusei cu penseta, care se afla exact acolo unde capusa s-a agatat de piele. Ai grija sa nu apuci si sa scoti corpul capusei, deoarece capul va ramane in continuare in piele si ar putea provoca o infectie.

Apoi, extrage capusa rapid si scapa de ea. Este posibil ca si o bucatica mica de piele sa se indeparteze odata cu capusa.

In cazul in care nu ai reusit sa scoti capul capusei, este necesar sa apelezi la ajutor medical pentru a evita riscul aparitiei unei infectii.

Pentru a indeparta capusa de pe piele nu folosi si alte solutii despre care ai auzit ca ar functiona, cum ar fi oja de unghii sau vaselina. Acestea sunt doar mituri, cea mai buna si sigura metoda de a extrage capusa este cu ajutorul pensetei.

Dupa ce ai scos capusa, evita sa o strivesti cu degetele. Cel mai potrivit ar fi sa o ineci intr-un vas cu alcool, sa o pui intr-o punga sigilata sau sa o arunci in toaleta si sa tragi apa.

Ce faci dupa ce ai indepartat capusa

In cazul in care ai fost muscat de o capusa, cel mai important este sa nu intri in panica. Boala Lyme sau alte infectii pot aparea doar in cazul in care capusa a stat in piele mai mult de 36 de ore. Acorda atentie eventualelor simptome timp de 30 de zile de cand ai fost muscat de capusa. Daca ti se pare ca ceva nu este in regula, prezinta-te cat mai curand la medic pentru un diagnostic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare