Boli

#covid # pacienti cancer #studiu

STUDIU ingrijorator in Romania! Doar 10% dintre bolnavii de cancer stiu sa se protejeze de COVID-19

Bolnavii de cancer prezinta cel mai mare risc de a dezvolta forme grave in cazul in care se infecteaza cu Covid-19. Cu toate acestea, desi infectia ii poate costa viata, doar 10% dintre bolnavi stiu sa se protejeze de virus si cunosc riscurile la care se supun, arata un studiu efectuat in Romania.

 

Studiul este cu atat mai ingrijorator cu cat, in Romania sunt inregistrate in fiecare an peste 83.000 de noi cazuri de cancer, in conditiile in care in 2020 erau in atentia medicilor peste 200.000 de bolnavi oncologici.

Pandemia de coronavirus a venit cu un risc suplimentar pentru acesti oameni care se luptau deja cu o maladie grea. Rata de mortalitate in randul acestor bolnavi este mai mare decat in cazul pacientilor care nu sufera de aceasta maladie, in cazul in care se infecteaza cu COVID-19.

Cu toate acestea, doar 10,8% din participantii la un studiu efectuat de 17 medici in Romania aveau cunostinte foarte bune despre simptomele infectiei severe cu SARS-CoV-2, optiunile de tratament si perioada de incubatie.

Doar 44,3% dintre pacienti au identificat diareea ca semn al COVID-19, potrivit cercetarii „Cunostinte, atitudini si practici legate de focarul COVID-19 in randul adultilor romani cu cancer: un sondaj national transversal”.

Doar o treime dintre pacienti (32,6%) au declarat ca sunt „foarte ingrijorati” de infectarea cu noul coronavirus, desi mai mult de doua treimi dintre participanti (68%) au recunoscut ca, intr-adevar, a avea cancer reprezinta un risc suplimentar de infectie cu SARS-CoV-2.

In acest context, doar 27,8% au declarat, la momentul efectuarii studiului, ca nu vor sa se vaccineze impotriva SARS-CoV-2.

Un procent mic (8,8%) credea ca riscul de infectie justifica intarzierea/oprirea tratamentului oncologic pana dupa pandemie.

Aproximativ jumatate dintre participanti (55,5%) au declarat ca respecta toate masurile de protectie impotriva infectiei cu coronavirus enumerate in chestionarul pus la dispozitie de medicii romani.

Multi cred ca stiu mai mult decat stiu de fapt

Totusi, afirma cercetatorii, bolnavii de cancer participanti la studiul efectuat in Romania au cunostinte mai putin decat se asteptau despre SARS-CoV-2. De asemenea, nu au comportamente adecvate de prevenire, caci au incredere limitata in eficacitatea lor. 

Si, cel mai grav, prezinta un nivel scazut de incredere in sursele de informatii oficiale.

Doar 172 de pacienti (10,8%) au raspuns corect la toate cele 12 intrebari utilizate in cadrul cercetarii pentru a calcula un scor, intre 1 si 12, ale cunostintelor generale exacte ale coronavirusului, in timp ce 283 (17,8%) au dat raspunsul corect la 11 din 12 intrebari.

Dintre simptomele infectiei cu SARS-CoV-2 pe care oamenii le recunosc au fost febra (86,7%), tuse (84,3%) si dispnee sau dificultati de respiratie (80,3%).

Procentul de participanti care si-au evaluat cunostintele despre coronavirus ca fiind foarte bune a fost aproape de doua ori mai mare decat procentul subiectilor care aveau cu adevarat cunostinte foarte bune (18,8% fata de 10,8%).

Cea mai semnificativa diferenta intre nivelurile percepute si adevarate de cunostinte a fost observata la grupul de pacienti care au considerat ca au cunostinte bune.

42,7% au crezut asta. In realitate, doar 17,8% au obtinut un scor corespunzator privind cunostintele, cand au raspuns la chestionar. 

In total, 2050 de pacienti cu cancer au fost invitati sa ia parte la studiu, dintre care 237 au refuzat participarea si 228 au acceptat sa participe, dar nu au returnat chestionarul completat. Cu 1585 de pacienti care au finalizat studiul, rata de cooperare a fost de 77,3%.

Pacientii au fost din Bucuresti, Timisoara, Craiova, Constanta, Cluj-Napoca si Iasi.

Studiul a inclus 1.585 de pacienti intre 17 si 87 de ani, cu o varsta mediana de 60 (SD = 11,4) si un raport de sex de 0,7 barbati la femei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare