Boli

#herpes #femei #infectii #memorie #pneumonie #alzheimer #dementa

Studiu: Infectiile virale afecteaza memoria

Tulburarile cognitive si problemele de memorie ar putea fi cauzate de infectiile virale si bacteriene, sustin cercetatorii americani. Potrivit unui studiu recent, cu cat anumite virusuri sau bacterii sunt mai raspandite in corp, cu atat riscul ca anumite zone din creier sa fie afectate este mai mare.

Tipuri de infectii care afecteaza memoria

Problemele de memorie si tulburarile cognitive pot aparea din cauza mai multor tipuri de infectii, precum infectia cu Chlamydia pneumoniae, care provoaca pneumonie, Helicobacter pylori, bacterie care provoaca ulcer, citomegalovirus, care creeaza probleme in timpul sarcinii, si herpes simplex virus 1, care provoaca herpesul la nivelul gurii, sustin oamenii de stiinta de la Columbia University Medical Center din New York.

Studiul despre infectiile virale si problemele de memorie s-a realizat pe un esantion de 1.625 de persoane, cu varste de peste 69 de ani, din New York. Participantii, care au avut niveluri mai ridicate de infectii, au obtinut rezultate cu 25% mai slabe la testele cognitive si de memorie la care au fost supusi.

Femeile, mai sensibile

Asocierea dintre pierderile de memorie si infectii a fost mai puternica in randul femeilor si in randul persoanelor sedentare, se arata in studiu. Asadar, exercitiile fizice au efecte antiinflamatorii, prin urmare sunt benefice pentru memorie. In plus, vaccinurile din copilarie impotriva virusurilor ar putea reduce riscul de a dezvolta probleme de memorie mai tarziu.

Participantii la studiu au fost monitorizati si testati anual, timp de 8 ani, dupa prima evaluare. In tot acest timp, pierderile cognitive au stagnat. Prin urmare, spun realizatorii studiului, deteriorarea zonelor din creier responsabile cu memoria si cu anumite procese cognitive s-a produs in momentul contractarii infectiei.

Alte probleme provocate de infectiile virale

Acesta nu este primul studiu care arata efectele negative pe care infectiile le au asupra organismului. Oamenii de stiinta au facut, anterior, conexiunea intre infectiile virale si accidentul vascular cerebral si bolile cardiovasculare. Aceste afectiuni au legatura si cu tulburari ale memoriei, precum Alzheimer si dementa.

Sursa foto:healthland.time.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare