Boli

# alimente procesate #studiu

STUDIU. Cine consuma multe alimente procesate risca sa faca Alzheimer sau dementa senila

 

Consumul des de alimente procesate creste cu 50-70% riscul de a dezvolta Alzheimer sau dementa senila, conform celui mai recent studiu publicat in revista de specialitate Neurology, arata CNN.

 

"Studiul demonstreaza ca o dieta bazata pe un continut ridicat de alimente procesate are efecte negative inclusiv asupra creierului si proceselor cognitive, pe lnga problemele cardiovasculare deja cunoscute," a declarat, pentru CNN, neurologul Neelum T. Aggarwal, membru al Academiei Americane de Neurologie si co-presedinte al Centrului pentru Diagnostic si Tratament al Bolii Alzheimer din Chicago.

Ce spune studiul

Cercetarea stiintifica a constat in monitorizarea pe o durata de 10 ani si pe un esantion de 1.600 de barbati si femei din Japonia care nu sufereau de dementa. Inaintea demararii studiului, acestor persoane li s-au luat probe de sange si li s-au facut analize amanuntite ale dietei.

Cercetatorii au luat apoi in calcul alti factori suplimentari care prezinta risc ridicat de declansare a dementei senile, precum tensiunea ridicata, diabetul si fumatul. Studiul a relevat ca persoanele cu cele mai ridicate niveluri de alimente procesate consumate in aceasta perioada au intre 52% si 74% sanse mai mari sa dezvolte dementa, comparativ cu persoanele care au consumat in cantitati mai mici respectivele alimente.

"Studiul s-a bazat pe existenaa unor markeri in sange care sa detecteze nivelurile de grasimi trans - specifice alimentelor procesate - si nu pe metoda traditionala, pe baza de chestionare," a declarat neurologul Richard Isaacson, director al unei clinici de preventie a bolii Alzheimer din New York.

Ce sunt alimentele procesate

Alimentele procesate sunt definite ca fiind hrana procesata in mod deliberat inainte ca ea sa fie consumata, fie din motive de siguranta, fie din convenienta.

Metodele de procesare includ conservarea, congelarea, refrigerarea, deshidratarea, procesarea aseptica sau stabilirea unui echilibru corespunzator intre ingredientele si nutrientii pe care ii furnizeaza.

Grasimile de tip trans sunt prezente, in mod natural, in mici cantitati in anumite produse lactate sau din carne si in cantitati mari in alimentele procesate.

In afara de produsele prajite in ulei, grasimile de tip trans se regasesc in pizza congelata, biscuiti, alimente din ingrediente conservate sau semi-preparate.

Cercetatorii au mai descoperit ca alimentele procesate cu cel mai ridicat nivel de grasimi trans sunt margarina, bomboanele, caramelele, croissantele si inghetata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare