Boli

#studiu #socializare # copii autisti #caini dresati

Studiu: Cainii dresati pot ajuta copiii autisti sa socializeze mai bine

Autismul este o tulburare a creierului care ii impiedica pe copii sa comunice si sa stabileasca relatii cu cei din jur. Pentru copiii care sufera de autism, cainii dresati pot fi nu doar prieteni, ci ii pot ajuta din punct de vedere terapeutic, potrivit unor observatii realizate in urma supravegherii relatiei dintre caini si copii.


Cainele, participant la sedintele de terapie

Cainele, considerat a fi cel mai bun prieten al omului, ii ajuta pe copiii care sufera de autism sa socializeze, sa devina mai prietenosi cu persoanele cu care intra in contact.

Cainii sunt folositi in sedintele de terapie, deoarece copiii care sufera de tulburari de spectru autist (TSA) manifesta mai multa incredere in a stabili relatii sociale si a comunica cu cei din jur, atunci cand se afla in prezenta cainilor.


Rezultatele studiilor

Potrivit unui studiu realizat pe un esantion de 22 de copii, acestia au fost mult mai vorbareti in timpul sesiunilor de terapie, in cazul in care un caine a fost prezent in camera. Un alt studiu, la care au participat 12 baieti autisti, arata ca acestia au fost mai putini agresivi si au zambit mai mult in prezenta prietenului canin.

"Cercetarile noastre arata faptul ca acesti caini au un impact semnificativ in reducerea nivelului hormonilor de stres", a spus Sonia Lupien, profesor la Universitatea din Montreal. Acest lucru se intampla, deoarece cainii actioneaza ca factori de distragere a atentiei de la momentele stresante.

O alta explicatie pentru aceasta schimbare de atitudine la copiii autisti este aceea ca animalele ii ajuta pe copii sa interpreteze limbajul nonverbal si sa-si adapteze astfel comportamentul.

Pentru familia copilului autist, apropierea acestuia de un caine este importanta, fiindca, astfel, stiu ca cel mic va fi oricand in siguranta.


Cainele, animal de companie

Cercetarile efectuate pana in prezent prezinta efectele benefice pe care le au cainii dresati asupra evolutiei copiilor autisti, insa in ceea ce priveste cainele de companie nu se cunosc foarte multe date.

Prietenia dintre un copil autist si un animal de companie, in acest caz cainele, ar putea schimba comportamentul copilului, insa nu se stie deocamdata in ce masura. Exista posibilitatea ca legatura care se formeaza intre cei doi sa aiba efecte negative asupra copilului autist. Oamenii de stiinta spun ca cel mic se poate inchide si mai mult in sine, iar nivelul de comunicare cu persoanele din jur va scadea considerabil.

Pentru a stabili in ce masura un caine de companie ajuta copiii care sufera de tulburari ale creierului se fac in continuare teste, precizeaza cercetatorii.


Cauze si statistici

Cauzele autismului nu sunt cunoscute pe deplin, insa se pare ca au legatura cu unele defectiuni genetice sau cu vaccinurile. Primele semne ale tulburarilor de spectru autist se observa dinainte de varsta de trei ani, exceptie face sindromul Asperger, care se poate diagnostica in momentul in care copilul merge la scoala.

In Romania, la fiecare sapte ore se naste un copil cu autism. Aceasta tulburare nu mai este recunoscuta dupa implinirea varstei de 18 ani, iar personale diagnosticate cu tulburari din spectrul autismului nu mai primesc niciun ajutor.

Sursa foto: babble.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului