Boli

#boli rare # boli bizare #sange verde

Strania boala care transforma sangele in culoarea verde

Lumea medicala este unul dintre domeniile care fascineaza si uimeste de fiecare data. Boli ciudate si extrem de rare sunt descoperite in fiecare zi. Cu un astfel de mister s-au confruntat si medicii canadieni de la Spitalul Saint-Paul din Vancouver, in anul 2005, cand un domn in varsta de 42 de ani le-a oferit o imagine demna de filmele science-fiction, care i-a lasat practic muti de uimire. Medicii au descoperit in urma unor analize ca acesta avea sangele de culoarea verde-inchis.

Boala, provocata de un medicament

Imediat ce au facut aceasta descoperire, medicii au inceput sa faca analize amanuntite pentru a descoperi care este cauza acestei anomalii.

Initial, medicii au crezut ca barbatul sufera de cianoza, o boala ce se manifesta printr-un sange sarac in oxigen care circula prin corp si care se numeste metemoglobina.

Tinand insa de istoricul pacientului, care era un fumator inrait si prezenta des migrene, misterul a fost dezlegat rapid. Barbatul suferea de sulfemoglobinemia, un derivat al hemoglobinei, in care hidrogenul sulfurat pe care il contin anumite medicamente, combinat cu ionii ferici din sange, duc la acest fenomen de colarare a sangelui in verde.

In cazul barbatului de 42 de ani a fost vorba despre niste medicamente administrate pentru migrene, sumatriptan, in doze prea mari. Norocul acestuia a fost faptul ca s-a prezentat de urgenta la medic pentru niste probleme de circulatie, deoarece, in cazul in care nu se descoperea aceasta boala ciudata, barbatul ar fi putut intampina grave probleme de sanatate, care ar fi putut duce la deces.

"In timpul interventiei chirurgicale ne asteptam sa vedem sange de provenienta arteriala, care este de culoare rosu aprins, pentru a sti ca ne aflam la locul potrivit. In acest caz insa, sangele care iesea din incizii era de culoare verde inchis, aproape de negru", a povestit Dr Alana Flexman de la Spitalul St. Paul din Vancouver.

Barbatul nu se afla la prima afectiune ciudata

Potrivit medicilor, pacientul mai avusese in trecut si alte afectiuni ciudate. In urma cu cativa ani, dupa ce adormise cu genunchii indoiti, barbatul a dezvoltat un sindrom al lojelor, o boala foarte rara, care afecteaza muschii picioarelor. Acest sindrom este provocat de un trautism, o fractura sau de purtarea indelungata a unui ghips sau bandaj prea strans, fapt ce duce la antrenarea unei compresii excesive a muschiilor membrului inferior in loja nervilor sensitivi.

Cauzele sulfemoglobineminei

Sulfemoglobinemia este cauzata in general de medicamente care contin sulfonamide, de exemplu supradozajul cu sumatriptan.

De asemenea, o alta cauza posibila a acestei boli rare si foarte ciudate este expunerea profesionala la compusi cu sulf.

In general, aceasta boala poate fi tratata cu eritrocite, celule rosii din sange, insa doar in cazuri extreme se ajunge la transfuziile de sange.

Primele simptome ale acestei boli sunt micile decolorari albastrui sau verzi de sange, care se vad pe piele sau prin mucoase.

Sursa foto: bubblews.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare