Boli

#dureri de spate #cauze dureri de spate #kilograme in plus #coloana vertebrala #spondiloza #artrita #crampe musculare

Spondiloza, sursa durerilor de spate

este o severa, care afecteaza activitatile cotidiene ale unei persoane. Durerile severe de spate pot interveni dramatic in decursul vietii si pot duce la izolare. Kilogramele in plus, dar si traumele si defectele din nastere sunt cateva dintre cauzele spondilozei.

 

Ce este spondiloza


Spondiloza este o afectiune care afecteaza structura coloanei vertebrale. Aceasta afectiune poate duce la deformarea coloanei vertebrale si la ingustarea canalului osos in care se gaseste maduva spinarii.

Tot aceasta afectiune duce si la deplasarea unei vertebre catre urmatoarea vertebra.
 

Cauzele spondilozei


In cazul copiilor, spondiloza apare in general intre prima si a cincea vertebra din partea de jos a coloanei vertebrale. Aceasta afectiune este de obicei cauzata de un defect din nastere al coloanei vertebrale sau in urma unui traume acute, petrecute spontan.

In cazul adultilor, principalele cauze ale spondilozei sunt afectiunile degenerative, precum artrita. Alte cauze ale spondilozei sunt afectiunile osoase sau fracturile.

Anumite activitati, precum gimnastica, ridicarea de greutati sau fotbalul pun o presiune majora asupra coloanei vertebrale. Este indicat ca atletii sa isi controleze frecvent coloana vertebrala . Spondiloza este cauzata si de degenerarile cartilajelor sau tumorile.


Simptomele spondilozei


Principalele simptome ale spondilozei sunt durerile de spate, in special in partea de jos. Aceste dureri se agraveaza de obicei dupa exercitii intense. Spondiloza se manifesta si prin intarirea tendoanelor genunchilor, ceea ce poate duce la dificultati de miscare.

Unele persoane pot suferi si de dureri, amorteala si slabiciune a picioarelor, cauzate de compresia nervoasa. Compresia nervoasa severa poate duce la pierdere controlului asupra intestinelor si vezicii urinare.

Spondiloza se poate manifesta si prin crampe musculare , dureri ale coapselor si feselor si amortirea zonei afectate. In cazuri severe, durerile de spate se pot raspandi si catre picioare.
 

Factori de risc si complicatii


Printre factorii de risc ai spondilozei se numara si trecutul medical al unei familii si incidenta afectiunilor de spate. Alti factori de risc se numara activitatile fizice extenuante. Gimnastii, atletii, halterofilii sau fotbalistii sunt persoanele cele mai supuse riscului spondilozei.

Netratata, spondiloza poate duce la presarea nervilor coloanei vertebrale. In acest caz este necesara interventia chirurgicala pentru a corecta anomalia.

Alte complicatii sunt durerile de spate cronice, infectiile, distrugerea temporara sau permanenta a radacinilor nervoase ale coloanei vertebrale.
 

Cum sa previi spondiloza


Chiar daca aceasta afectiune nu poate fi prevenita, se pot urma anumiti pasi pentru a evita accidentarile si deteriorarea coloanei vertebrale.

Este indicat sa iti mentii muschii abdominali si ai spatelui tonifiati pentru a stabiliza pozitia spatelui si pentru a evita aparitia durerilor.

Alege activitati si sporturi care nu pun presiune asupra spatelui si care reduc riscul de accidentari. Inotul si mersul pe bicicleta sunt unele dintre cele mai potrivite sporturi.

De asemenea, este indicat sa ai o greutate echilibrata. Excesul de kilograme pune presiune asupra coloanei vertebrale si a spatelui. Consuma alimente nutritive, bogate in calciu si vitamina D.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare