Boli

Somnul de amiaza, benefic pentru memorie

Lipsa somnului poate afecta sanatatea si chiar viata oamenilor. Fiecare persoana are nevoie de aproximativ 8 ore de odihna pentru a putea sa-si desfasoare activitatile din timpul unei zile la capacitatatea normala: atentie sporita, performanta intelectuala, emotionala si fizica. In cazul in care organismul este privat de somn, acestea scad semnificativ. Atunci cand nu va puteti odihni in timpul noptii, cateva modificari in stilul de viata pot rezolva aceasta problema, una dintre ele fiind somnul de amiaza. Potrivit cercetatorilor din cadrul Universitatii Dusseldorf , din Germania, cateva minute de somn in timpul zilei se dovedesc extrem de eficiente in imbunatatirea memoriei si a functionarii creierului. Acestia au subliniat faptul ca scurtele momente de odihna din zi au un efect extrem de puternic asupra bunei functionari cerebrale, acestea fiind in multe cazuri chiar mai benefice decat o noapte de odihna. Astfel reprizele foarte scurte de cate 6 minute de somn pot imbunatati functionarea memoriei. In aceasta privinta, studentii voluntari care au participat la studiul cercetatorilor germani au inregistrat o mai buna memorie in cadrul testului. Astfel, in timp ce o parte dintre voluntari au reusit sa atipeasca timp de cinci-zece minute, celorlalti studenti li s-a cerut sa ramana trezi. In acest scop, ambelor grupe de voluntari au trebuit sa memoreze un set de cuvinte si apoi li s-a dat o ora de repaus inainte de a fi testati. Studentii care au fost lasati sa doarma cateva minute au avut rezultate mai bune decat cei care nu au fost lasati sa adoarma. Insa, nu trebuie neglijat faptul ca somnul de noapte are rolul sau important in buna functionare a organismului. In acest sens, un studiu efectuat de Societatea Americana de Cancer a indicat o crestere a riscului de deces de 1,8 ori mai mare la persoanele sanatoase care au dormit doar 6 ore pe noapte fata de persoanele care au dormit 7-8 ore pe noapte.
loading...
  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.