Boli

#sanatate #afectiune #epilepsie

Simptomele si tratamentul epilepsiei

Epilepsia este o afectiune care cauzeaza convulsii in mod repetat, provocate de activitatea deficitara a creierului. Convulsiile pot cauza probleme asupra controlului muschilor, asupra vorbirii, miscarii, vederii sau asupra gradului de constientizare. De obicei, crizele de epilepsie nu dureaza foarte mult, dar sunt destul de infricosatoare.

Epilepsia, contrar opiniei generale, nu este o boala mintala si nu afecteaza modul in care gandesti, puterea de concentrare si invatare. Epilepsia nu este o afectiune contagioasa, deci nu se ia de la un om la altul asemenea unei raceli, insa este o boala ereditara.
Cine poate fi afectat de epilepsie?
Boala poate sa apara la orice persoana, indiferent de varsta sau sex – astfel ca ea poate afecta atat copiii mici, adolescentii si tinerii, dar si persoanele inainte in varsta. Totusi, conform studiilor, epilepsia apare de obicei in perioada copilariei, persoanele de sex masculin fiind mult mai afectate, decat cele de sex feminin.
Ce cauzeaza epilepsia?
In general medicii nu isi pot da seama ce cauzeaza epilepsia, astfel ca mai bine de jumatate dintre pacientii care sufera de aceasta boala nu stiu motivul real. Totusi, de cele mai multe ori, epilepsia apare in urma unei tumori sau infectii la nivelul creierului, din cauza unui traumatism cranian sau a unui accident vascular .
Simptomele epilepsiei
Principalul simptom al epilepsiei sunt crizele convulsive repetate, care apar fara niciun fel de avertisment. Fara tratament, crizele pot continua si chiar se pot agrava, marindu-si frecventa in timp. Convulsiile sunt cel mai vizibil simptom al epilepsiei, acestea manifestandu-se prin spasme musculare (tremuratul corpului).
De asemenea, persoana care sufera de epilepsie simte mirosuri ciudate si aude diverse zgomote. De asemenea, celelalte simturi nu mai functioneaza corect.
Nu mai exista control asupra muschilor sau al echilibrului, lucru care nu ii permite bolnavului sa se miste. Bolnavul poate lesina .
Tratarea epilepsiei
In primul rand medicul specialist trebuie sa gaseasca si sa prescrie un medicament cu cat mai putine efecte secundare. Acest lucru cere timp si rabdare pentru ca se face in urma unor analize si controale indelungate astfel pentru ca medicul sa gaseasca cea mai buna solutie. Daca tratamentul medicamentos recomandat intr-un final de medic nu da rezultatele scontate, exista cateva variante, printre care:

  • Interventia chirurgicala prin care se elimina tesutul deteriorat din creier sau din zona cerebrala din care pornesc acele izbucniri.
  • O dieta speciala pentru tratarea epilepsiei, numita ketogenica (cetogenica) . Aceasta dieta implica mese bogate in grasimi, dar sarace in carbohidrati. Aceasta dieta ajuta la reducerea crizelor de epilepsie.
  • Un dispozitiv care stimuleaza nervii cranieni. Acesta se pozitioneaza sub piele, in zona claviculei si are rolul de a transmite semnale slabe catre nervii cranieni pentru a ajuta la controlarea crizelor.

Cum te poate afecta epilepsia?
Epilepsia afecteaza fiecare persoana in mod diferit. Unii oameni au doar cateva convulsii pe parcursul vietii, in timp ce altii le intampina destul de des.
De obicei aceste convulsii sunt inofensive (mai mare este sperietura ), insa in functie de locul in care incep crizele, bolnavii pot fi raniti – imposibilitatea de a controla muschii poate avea repercusiuni grave in anumite situatii. Astfel ca o persoana care sufera de epilepsie nu ar trebui sa faca anumite sporturi precum inot sau sa conduca automobile.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului