Boli

#boli oculare #probleme oculare #control oftalmologic #simptome boli oculare

Simptome ale ochilor pe care nu ar trebui sa le ignori

Ochii sunt oglinda sufletului. Evident, nimic demonstrat stiintific, dar asa ne spuneau buncii cand eram mici. Ceea ce a fost insa demonstrat si studiat in medicina este faptul ca ochii sunt, pe langa un organ extrem de important pentru functionarea noastra zilnica, un organ complex care iti poate spune multe despre sanatatea intregului tau corp.

Este deja un fapt cunoscut ca prin intermediul ochilor poti detecta, pe langa probleme ale ochilor de la miopie pana la glaucom sau cataracta, probleme de sanatate generala cum ar fi diabetul sau bolile cardiovasculare. Ochii sunt singurul loc din corp unde se pot vedea un nerv, o artera sau o vena.

Asa ca te sfatuim sa nu ignori un examen oftalmologic si sa ii acorzi mai multa importanta decat pana acum.

Iata mai jos cateva simptome ale ochilor pe care le poti depista fara ajutorul medicului si care iti pot spune foarte multe despre sanatatea generala.
 

Vene de sange umflate localizate pe portiunea alba a ochiului


Acest simptom sugereaza o grava problema cu alergiile. Alergiile la polen, praf sau scuamele animalelor pot afecta foarte des ochii.

Functionand ca un mecanism de protectie, ochii tai secreta histamine antiinflamatorii si alte chimicale naturale, insa cu efecte secundare. Actiunea duce la umflarea vaselor de sange, la ochi inrositi, care lacrimeaza si la senzatia de mancarime.
 

Basicute in globul ocular


Cu toate ca pare de necrezut, pot sa apara basicute in interiorul globului ocular care provoaca senzatia de privire incetosata. Boala se numeste Corioretinopatie Centrala Seroasa, o afectiune caracteristica tinerilor de sex masculin (cu toate ca in ultimul timp s-au inregistrat cazuri in crestere si in randul femeilor).

Cauzele acestei afectiuni sunt stresul emotional sau mental excesiv.
 

Vase de sange anormale


Nivelul crescut de zahar din sange poate afecta de-a lungul timpului vasele de sange din retina. Ajung sa fie slabite, se blocheaza, elimina lichid si se dezvolta la intamplare. Apare astfel retinopatia. Cauza este diabetul, o boala grava care poate afecta intr-un mod periculos vederea si care poate duce la orbire.
 

Ochi proeminenti (exoftalmici)


Daca nu este o trasatura de familie, prezenta inca de la nastere, inseamna ca este vorba despre afectiunea numita exoftalmie. Acest simptom sugereaza hipertiroidism (hiperactivitate tiroidiana). Hiperactivitatea glandei tiroide declanseaza boala Basedow Graves, o afectiune autoimuna care se caracterizeaza prin atacarea glandei tiroide de catre proprii anticorpi.
 

Pleoape cazute


In termeni medicali, pleoapele lasate sau cazute inseamna ptoza palpebrala. Poate fi un semn al imbatranirii, insa sunt cazuri care semnaleaza prezenta unei tumori cerebrale sau a unei afectiuni neuromusculare, numita Miastenia Gravis, afectiune ce salbeste musculatura.
 

Melanom ocular


Razele solare pot provoca probleme nu doar la nivelul pielii, ele pot creste riscul de cancer in interiorul globului ocular.

Melanomul ocular apare pe membrana pe care se afla retina (coroida). Se poate observa un punct de culoare inchisa, chiar de forma unei alunite, care poate creste in dimensiune. Depistat la timp, melanomul ocular poate fi tratat.
 

Vase de sange argintii sau de culoarea cuprului


Persoanele care sufera de hipertensiune arteriala prezinta la nivelul ochilor vase de sange cu o culoare modificata, argintie sau roscata - culoarea cuprului. Este un simptom ce poate fi observat doar de medicul oftalmologic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare