Boli

Sfaturi utile pentru a invinge febra

Daca termometrul inregistreaza o valoare mai mare decat cea normala (aceea care oscileaza intre 36 si 37,2 grade Celsius) inseamna ca ai febra.

Insa, nu este un motiv de panica, deoarece febra este un proces natural, prin care organismul tau lupta cu virusii impotriva unei infectii. In general, inainte de a folosi termometrul, nu bea nimic timp de zece minute, pentru a da ragaz gurii si interiorului corpului sa-si revina la temperatura anterioara.

Daca folosesti termometrul cu mercur si nu unul digital, ai nevoie de mai multe minute pentru a inregistra temperatura corecta. De obicei, se spune ca trebuie sa-l tii in gura cam 5 minute, dar cercetari recente sugereaza ca perioada ideala este de 8 minute. Febra poate fi provocata de mai multe afectiuni, ca de exemplu:

  • agenti patogeni: virusi, bacterii sau ciuperci (care provoaca boli precum: raceala, gripa, meningita, gripa aviara, anghina, gastro-enterita, rujeola , rubeola etc).
  • corpuri straine: alergeni, grefe.
  • celule canceroase .
  • imbolnavirea unui organ sau unui tesut (infarct etc). In momentul instalarii febrei, incepe sa apara senzatia de frig, respectiv frisoanele, dupa care temperatura corpului va urca progresiv pana la 39 de grade C.

Pe de alta parte, in timp ce febra scade (in general dupa ce s-au administrat medicamente), corpul incepe sa transpire moment in care elimina caldura. In acest caz, pentru a accelera scaderea febrei o baie rece este pe deplin justificata.

De asemenea, este important sa retineti ca medicamentele antitermice nu se administreaza pentru a preveni febra, ci pentru a diminua temperatura corpului: paracetamol (in cazul copiilor dozajul va fi stabilit de catre medic), acid acetilsalicilic (este indicat sa evitati sa-l administrati copilului), ibuprofen.

Daca temperatura este intre 37 si 38 de grade, fenomenul poarta numele de stare subfebrila si se poate trata prin:

  • hidratare corespunzatoare (in jur de doi litri): ceaiuri caldute, supe, in general lichide indulcite si bogate in saruri minerale pentru a compensa pierderea hidrica in substante nutritive.
  • aplicarea de comprese umede pe frunte si imbibarea sosetelor in otet de mere diluat.
  • adecvarea imbracamintii la temperatura mediului (nici foarte gros, dar nici subtire).
  • administrarea de medicamente pe baza de vitamina C, zinc, sau echinaceea. Acestea au efecte pozitive in cazul bolilor infectioase (care de altfel pot provoca febra). Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum sa ai o viata sanatoasa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare