Boli

#intoxicatie alimentara #toxiinfectie alimentara #alimente #caldura

Sfaturi pentru a preveni intoxicatia alimentara

Caldura este favorabila dezvoltarii microorganismelor. Pentru a evita intoxicatia alimentara, revizuieste-ti modul de a manca, de a alege si de a conserva alimentele pe timp de vara.

Adopta cateva reguli pentru a preveni dezvoltarea germenilor care favorizeaza intoxicatia alimentara:

1 Fa-ti cumparaturile dintr-un loc cat mai apropiat de casa. Obiectivul este sa mentii produsul cumparat cat mai mult la temperatura potrivita. In schimb, daca afara este cald si locuinta ta este la o ora distanta de magazin sau poate chiar mai mult, riscul ca alimentele sa se altereze sau sa-si modifice calitatile nutritionale cresc proportional cu trecerea timpului.

2 Cumpara pungi izoterme. Acestea sunt eficiente pentru transportul si depozitarea tuturor tipurilor de produse care necesita congelare sau pentru produsele usor perisabile.

3 Nu lasa niciodata alimentele in masina. Daca ai facut o parte din cumparaturi si trebuie sa opresti la un alt magazin pentru a mai cumpara alimente, ai grija la locul in care iti lasi masina (de preferat langa un copac, unde este umbra), la alimentele deja cumparate (daca sunt perisabile) si la perioada de timp in care lasi alimentele in caldura. Cel mai bine este sa cumperi prima data alimentele care nu sufera modificari (apa, zahar, sare, condimente, paste etc) si sa lasi la final produsele perisabile (oua, carne, peste, lapte etc).

4 Aranjeaza alimentele in pungi separate in functie de ceea ce contin, astfel incat in momentul in care ajungi acasa sa stii cu siguranta ce produse trebuie introduse rapid la congelator sau frigider.

5 Verifica periodic temperatura frigiderului (zona cea mai rece trebuie intotdeauna sa fie inferioara de 4°C).

6 Respecta intr-un mod cat se poate de strict termenul de valabilitate al produselor. Consuma doar produsele care nu au depasit aceasta data si arunca-le pe cele expirate sau care si-au modificat aspectul si gustul.

7 Nu lasa la temperatura camerei prea mult timp produse sensibile (untul, maioneza, carnea, inghetata, prajiturile cu crema etc). Imediat ce ai terminat de mancat, introdu-le inapoi in frigider.

8 Consuma cat mai rapid dupa cumparare produsele proaspete. Altfel spus, nu depozita pentru o perioada mare de timp produsele proaspete, deoarece sunt perisabile.

9 Daca afara este foarte cald, este mai bine sa mergi mai des la cumparaturi ca de obicei, pentru a cumpara intotdeauna produse proaspete.

10 Daca un aliment ti se pare ca si-a modificat mirosul si gustul, desi inca mai este valabil, nu ezita sa-l arunci. De asemenea, atunci cand consumi un aliment, incalzeste-l la o temperatura cat mai ridicata, pentru ca desi bacteriilor le place caldura, nu suporta deloc temperatura foarte ridicata.


Sursa foto : ninemsn.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului