Boli

#servetele umede #igiena #alergie #eruptie

Servetelele umede pot provoca eruptii cutanate

In ultima vreme, foarte multe persoane au dezvoltat reactii alergice severe dupa utilizarea servetelelor umede intime. Tocmai de aceea, medicii ne sfatuiesc sa renuntam la utilizarea acestora, oricat de placuta este senzatia de curatenie si prospetime pe care o lasa in urma lor.


In urma acestor cazuri, medicii specialisti de la clinica Mayo din Rochester, Minnesota, au facut cercetari in ceea ce priveste actiunea servetelelor umede in zona intima si au descoperit ca acestea contin un ingredient numit methylchloroisothiazolinone (sau pe scurt MCI) care reprezinta un motiv de ingrijorare pentru sanatate.

 

Doua cazuri grave


Pentru a atrage atentia asupra acestui ingredient, medicii au prezentat cazurile a doi barbati care au folosit zilnic servetele umede in zona intima.


Unul dintre acestia a  prezentat o iritatie extrem de puternica in zona anusului. Aceasta nu a putut fi tratata indiferent de recomandarile date de catre medici, pana cand pacientul nu a renuntat definitiv la utilizarea servetelelor. Barbatul a stat in concediu medical doua luni de zile pentru ca ii era imposibil sa iasa din casa din cauza durerilor si senzatiilor neplacute pe care le intampina.


In cel de-al doilea caz, un barbat cu psoriazis a crezut ca vinovata de aparitia iritatiilor din zona intima este afectiunea de care suferea. In urma analizelor insa, i s-a adus la cunostiinta, faptul ca servetelele intime, pe care le utiliza de multa vreme, au fost cauza eruptiilor. Dupa 6 saptamani de la renuntarea la servetelele umede, iritatiile aparute in zona genitala au disparut in totalitate.


Specialistii in dermatologie sustin ca pacientii cu eruptii in zonele intime continua sa utilizeze servetelele umede fiind convinsi de faptul ca acestea le vor mentine zona curata si ca astfel vor scapa de iritatiile produse. Din pacate insa, in foarte multe cazuri iritatiile sunt cauzate exact de produsul de curatare pe care il folosesc.


Parerile specialistilor sunt impartite...


Doctorul Peter Schalock din spitalul Massachusetts din Boston se declara un fan al servetelelor umede, cu atat mai mult cu cat are acasa un copil de 19 luni. Acesta sustine insa ca „pentru persoanele care au reactii alergice la aceste produse, problema este una de alta natura, destul de grava”.


Acesta a adaugat ca atunci cand cumpara servetele umede pentru copilul sau, verifica foarte atent eticheta si le alege pe cele care au cel mai mic numar de conservanti.


In concluzie, daca obisnuiesti sa utilizezi servetele umede pentru tine sau le cumperi pentru copilul tau,  analizeaza  eticheta fiecarui produs de pe raft si alege-l pe cel mai sarac in substante chimice.


Totusi, nu uita ca igiena cu apa si sapun este cea mai recomandata metoda de curatare si ca servetelele umede sunt doar o solutie pentru momente speciale .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului